ODTÜ'de ABD Büyükelçisi'nin arabası 51 yıl önce yakıldı!

Bundan tam 51 yıl önce, 6 Ocak 1969’da Vietnam kasabı olarak bilinen Komer, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) gelmişti. Komer, ODTÜ öğrencilerinin protesto eylemiyle karşı karşıya gelmişti, aracı yakılmıştı. Olay kısa sürede dünya gündemine oturmuştu.

GÜNDEM 06.01.2020, 12:14 06.01.2020, 13:08
ODTÜ'de ABD Büyükelçisi'nin arabası 51 yıl önce yakıldı!

6 Ocak 1969 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) gelen dönemin ABD Büyükelçisi Robert Komer'in makam arabası ters çevrilip ateşe verilmişti.

Olayı gerçekleştiren bir grup ODTÜ öğrencisi “ODTÜ'de emperyalistlere” yer yok sloganı atmışlardı.

Büyükelçi Komer Vietnam kasabı olarak anılıyordu


Robert Komer, Türkiye'ye askerî uçakla inmesinin ardıdan çekilen fotoğraf

Robert Komert, 1968 yılının sonbahar mevsiminde Vietnam'da CIA uzmanlığı görevinin ardından, Türkiye'ye büyükelçi olarak atanmıştı. Komer 'in Türkiye'ye büyükelçi olarak atanmasının ardından peşi sıra eylemler yapıldı. Vietnam’ın işgalci ABD’ye karşı sürdürdüğü savaşta Honço (kasap) lakabını taktıkları Komer’in Vietnam'da görev yaparken “Vietnam Kurtuluş Cephesi”ne yönelik faaliyetleri sıklıkla ele alındı. Türkiye’deki ABD Büyükelçiliğine atanan Komer’e yönelik tepkiler büyürken, ODTÜ Rektörü Kemal Kurdaş, 6 Ocak 1969 tarihinde gelmek üzere Komer’i ODTÜ’ye çağırmıştı.

Komer’in üniversitelerine geldiği bilgisini alan ODTÜ’deki bir grup öğrenci, ABD Büyükelçisinin arabasının park halinde bulunduğu Rektörlük binası önünde toplandılar. ODTÜ’deki bir grup öğrenci, Komer’in arabasını devirdi ve ters çevirdiler. Daha sonra çevirdikleri aracın deposundan aldıkları benzinle Cadillac marka arabayı ateşe verdiler.

ODTÜ’de Komer’in arabasının yakılması dünya çapında gündem haline geldi. Olayın gerçekleşmesinden bir gün sonra, üniversitenin yönetimi üniversiteyi bir ay kapatma kararı aldı fakat ODTÜ’deki belli kesim öğrenci kararı tanımadıklarını dile getirerek, “öğrenime devam etme eylemi”nde bulundular.

7 öğrenci tutuklanmış, Kurdaş istifa etmişti

Ankara Cumhuriyet Savcılığı, Komer'in arabasını yaktıkları iddiasıyla 9 Ocak 1969’da yedi öğrenci hakkında gıyabi tutuklama hükmünü verdiler. Karardan kısa bir süre sonra 3 binden fazla ODTÜ öğrencisi imzaladıkları dilekçelerle savcılığa başvurdu ve Komer’in makam arabasının yakılma eyleminde kendilerinin de olduğunu bildirdi. Öğrencilerin tepkisinin ardından Rektör Kemal Kurdaş görevinden ayrıldı.

Habernediyor.com

Yorumlar (2)
Gönül Sezen 4 yıl önce
Öğrenciler ülke meselelerine dünyada olup bitenlere duyarlı tepki veren ilgilendikleri konulara hakim korkusuzca demokratik haklarını kullanabiliyorlardı. Bugün ne kadar bastırılmış bir toplum ve öğrenciler olanlari seyredip kahroluyoruz. O gençleri saygıyla anıyorum.
Balaban 3 yıl önce
Öhrenci dayanışmasınin, devrimci birlikteligin yukseldigi günler.