"Öcalan'ın evlatlığı" Mazlum Kobani kimdir?

İnterpol'ün ve Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın kırmızı bültenle aradığı, başında 4 milyon lira ödül olan Mazlum Abdi kimdir? Detaylı bilgi haberimizde.

GÜNDEM 25.10.2019, 14:16 25.10.2019, 16:47
"Öcalan'ın evlatlığı" Mazlum Kobani kimdir?
  • Bugün Twitter’ın kendisine mavi tik vererek resmî bir hesap olarak onayladığı

 

  • Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Trump’ın teşekkür dileklerini iletip sabırsızlıkla görüşmeyi beklediği


  • ve hatta 24 Ekim’de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yla görüşme görüntüleri yayınlanan Demokratik Suriye Güçleri komutanı Mazlum Kobani'nin hikayesi.


Mazlum Abdi'nin gerçek ismi nedir?

1967 doğumlu Ferhat Abdi Şahin’in takma adı Mazlum Abdi veya Mazlum Kobani isimleriyle bilinirken bir süre önce de Şahin Cilo ismini kullanıyordu. Ancak kaynaklarda geçen başka bir bilgi de asıl adının Mustafa Abdi Bin Halil olduğu şeklinde. 

1979 yılında PKK lideri Öcalan’ın Suriye’ye geçtiği bir dönemde ailesinin evinde kaldığı ve 80’li yıllarda Lazkiye’de yine Öcalan’la beraber denize girerken fotoğrafları olduğuna dair iddialar mevcut. Ferhat Abdi Şahin adının da Öcalan tarafından koyulduğu ifade ediliyor. Buna ek bir başka bilgi ise “Öcalan’ın evlatlığı” olarak bilindiği yönünde.



İlk başlarda Suriye’de doğrudan terörist PKK için çalışan bir isim olan Mazlum Kobani, örgüte 1990 yılında katılmış olup Suriye otoriteleri tarafından birkaç defa gözaltına alınmıştı. Daha sonra Şemdinli’de kırsal alanlarda milis hareketlere önderlik etti. 1997 yılından 2003 yılına dek Avrupa’da siyasî faaliyetlerde bulundu. Irak’a dönüşünde tekrardan PKK adına silahlı eylemlerde bulundu. 2012 yılında Suriye’ye dönene kadar Abdi, Halk Savunma Güçleri adlı PKK’nın askerî kanadı olarak çalışan bir örgütün de özel operasyonlar kurulu üyesiydi.  

Ağustos 2014’te Mazlum Kobani; YPG, İran ve Amerika arasında DEAŞ’a karşı etkili bir ittifak için Irak Süleymaniye’de gerçekleşen müzakere süreçlerinde de YPG temsilcisiydi. Demokratik Suriye Güçleri kumandanı olan Mazlum Kobani, 70,000 kişilik birliğe kumandanlık ediyor. Abdi, Suriye rejimiyle fiilî olarak özerkliği devam eden Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu olarak federal bir sistemde ortak çalışmaya açık olduğunu belirtiyordu.

2017 yılında Irak’ta Sincar Dağları ve Kobani’deki Karaçok Dağı’nda konuşlanmış PKK güçlerine karşı gerçekleşen Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonunun ardından ABD Özel Harekât subayları tarafından bölgeye yapılan inceleme ziyaretinde Mazlum Abdi’de vardı. 

2018 yılında ise  Pentagon sözcüsü Robert Manning tarafından “General Mazlum” olarak bahsedilmesi Türkiye tarafından tepkiyle karşılanmıştı.  

2019 Ekim ayında Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonların başlamasıyla beraber Abdi bölgedeki Kürt, Ermeni ve Süryani nüfusunu koruma iddiasıyla Suriye rejimiyle ittifak kurmak istediklerini belirtmişti. Anlaşma kapsamında Suriye’deki Esad rejimi DSG güçlerinin Menbiç ve Kobani’ye girmesine izin vermişti.

Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından “en çok aranan teröristler” listesinde yer alan Mazlum Abdi listenin dokuzuncu sırasında yer alıyor. Abdi’yi yakalayan kişiye 4 milyon lira para ödülü verileceği belirtiliyor. İletişim Bakanı Fahrettin Altun ise “İnterpol kırmızı bülteniyle aranıyor.” şeklinde bahsettiği Ferhat Abdi Şahin adıyla bilinen Mazlum Kobani için meşru bir siyasi figür gibi lanse edilmesinin endişe verici olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar (0)