Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi yasalaştı

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti.

GÜNDEM 06.03.2022, 00:53 06.03.2022, 17:46
Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi yasalaştı

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı.

Paris Sözleşmesi de devrede

Bu doğrultuda;

Nükleer Düzenleme Kurumu'nun sorumluluk ve yetkileri belirleniyor.

İyonlaştırıcı radyasyon ve nükleer enerjiye dair sürdürülecek çalışmalar hususunda genel ilkeler belirleniyor.

Nükleer madde ve nükleer enerjiler ile ilgili herhangi bir çalışma yürütecek tüzel veyahut gerçek şahıslar, ülkemizin taraf olduğu sözleşme ve anlaşmalara riayet etmekle yükümlü olacak. 

Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan radyoaktif atık tesisi, radyasyon tesisi ve nükleer tesis uygulamalarını yürütebilmek için lisans alınacak. Tesislerin kurulacağı saha da kurumun onayına tabi tutulacak. 

Kurum, yetkilendirilen şahıslara diğer şahıslarca verilecek hizmetler veyahut emniyet, güvenlik ve nükleer güvenceye etkisi olabilecek diğer çalışmalar için yetki belgesi alma yükümlülüğü yükleyebilecek.

Yetkilendirilen şahıslar, çalışmalara ilişkin yükümlülükleri sonlanmadan, çalışmanın yürütüldüğü yeri veyahut tesisi, radyoaktif kaynağı, nükleer maddeyi veyahut radyoaktif atığı sahipsiz olacak şekilde boşaltamayacak.

Ülke sınırları içerisinde üretilmiş ve kullanım süresi sona erdiğinde menşei ülkeye iade koşulu ile ihraç edilmiş olan radyasyon kaynaklarına, radyoaktif atıkların taşınmasına ve doğal radyoaktif bileşenlerin bulaşmış olduğu malzemenin ithal edilmesine bahse konu hüküm uygulanmayacak. 

Atık yok etme tesisi kurulacak sahaların tespiti ve ilgili sahanın faaliyetleri, tasarımı, yetki verilmesi, inşa edilmesi, bakımı, Ar-Ge çalışmaları için TENMAK'a ödeme yapılacak. 

Nükleer olaylardan kaynaklanan zararlara ilişkin olarak bu kanunda geçmeyen durumlarda Paris Sözleşmesi'nin hükümleri uygulanıyor olacak. 

İşletmeler 80 milyon avro (1,3 milyar TL) tutarında sigorta yaptıracak. İşletmelere teminat gösterme veyahut sigorta yaptırma mecburiyeti getirilecek. 

Yorumlar (0)