Normal hayata dönüşte yeni dönem: 10 maddede yeni normalleşme

Son olarak yapılan Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısındaki kararlaştıran normalleşme adımları bugün itibarıyla uygulanmaya başlandı. 

GÜNDEM 01.07.2021, 09:48 02.07.2021, 10:48
Normal hayata dönüşte yeni dönem: 10 maddede yeni normalleşme

Uzun bir süredir Kovid-19 ile mücadele eden Türkiye, vaka sayılarındaki azalmayla birlikte normalleşme sürecine giriyor.

10 maddede yeni normalleşme adımları

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan son Bakanlar Kurulu'nda, Kovid-19’a ilişkin alınan tedbirlerle ilgili yeni düzenlemeler yapılmış, yeni bir döneme geçileceği, toplantının ardından Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmıştı.

Alınan yeni kararlar ile uzun bir süredir pazar günleri süren sokağa çıkma yasağı, şehirler arası seyahatlerdeki sınırlamalar ile kamu kurumlarındaki mesai saatlerinde değişiklik yaşandı.

İşte yeni normalleşme kararları:

1- Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Hafta içi günlerde akşam 22.00 ile sabah saat 05.00, hafta sonu cumartesi 22.00 ile başlayan pazartesi sabahı 05.00’te biten sokağa çıkma kısıtlamaları, tamamen kaldırıldı.

2- Şehir içi ulaşımda yaş sınırına son

Kademelli normalleşme döneminde 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile birlikte 18 yaş altı çocuklar, toplu ulaşım araçlarını kullanamıyordu.

Bugünden itibaren şehir içi toplu taşımalarda yaş sınırlaması tamamen kaldırıldı.

3- Şehirler arası seyahatlerin kısıtlamalarına son

Kademeli normalleşme sürecinde uygulanmış olan şehirler arası seyahat sınırlamaları da bugünden itibaren sona erdi.

4- Müzik yayının 24.00’e çekildi

Eğlence, kafe ve restoran gibi mekânlardar müzik yayınına yönelik sınırlama saat 24.00'e çekildi.

5- Kamuda normal mesai dönemi

Kamudaki esnek mesai sistemi 1 Temmuz’dan itibaren sona erdi ve normal mesai düzenine geçildi.

6- HES Kodu devam edecek

HES Kodu ile beraber toplu mekânlarda gerçekleştirilen denetimler devam edecek ve HES Kodu yaygınlaştırılmaya çalışılacak.

7- İş yerleri ruhsata göre çalışacak

Bütün iş yerleri, ruhsatlarındaki etkinlik konusuna göre idarenin belirlediği açılış­ kapanış saatleri kapsamında faaliyet gösterebilecek.

8- Kahveler açılıyor

Kıraathanelerde ve kahvede, kâğıt ve taş oyunları oynanabilecek. Bu mekânlarda masalar arası 1,5 metre mesafe olacağı ve gelen müşterilerin maske takmasının zorunlu olduğu belirtildi. Nargile kafeler ve nargile salonları kapalı olacak, hiçbir mekânda nargile servisi yapılmayacak.

9- Kamp, konser ve festival belirli sınırlamalarla yapılacak

Gençlik kampı, festival ve konser gibi etkinlikler, asgari açık bölgelerde kişi başına 4 metrekare, kapalı alanlarda ise 6 metrekare bırakılarak gerçekleştirilebilecek. Söz konusu bu etkinliklere, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki esaslar ve kurallar ile maske, mesafe ve temizlik prensiplerine uymak şartıyla izin verilecek.

10- Düğün, nikah ve piknikler

Düğün ve nikahlarda, kapalı alanlarda uygulanan kişi başı 6 metrekare yer koşulu devam edecek ve katılımcı sayısında sınırlamaya gidilmeyecek.

Nikah ve düğünlerde, 15 Haziran’dan beri içecek ve yiyecek ikramı yapılabiliyordu. Bu devam edecek fakat yeni normalleşmeyle bu etkinlikler esnasında canlı müzik de dahil olmak üzere müzik yayınına 24.00'e kadar izin verilecek.

Mesir ve piknik alanlarında metrekareye 4 kişi olacak bir şekilde ziyaretçi planlaması düzenlenecek. Piknik alanlarındaki masaların arasında ise en az 3 metre mesafe bulundurulacak.

Yorumlar (0)