Nimet Abla kimdir? Neden uğurlu olduğuna inanılır?

Milli Piyango yılbaşı çekilişine kısa bir süre kala en çok biletin satıldığı ünlü gişelerden birisi ise Nimet Abla gişeleridir. Yılbaşına yakın günlerde Eminönü’ndeki Nimet Abla gişesinde her sene metrelerce bilet kuyrukları oluşuyor. Bu yıl, büyük ikramiyenin 120 milyon TL olması ile beraber büyük ikramiye hayali kuran vatandaşlar, uzun kuyruklara neden oluyor. Peki; Nimet Abla kimdir? İşte detaylar…

GÜNDEM 22.12.2021, 14:28 23.12.2021, 10:40
Nimet Abla kimdir? Neden uğurlu olduğuna inanılır?

Milli Piyango yılbaşı çekilişi yaklaşırken, en çok biletin satıldığı gişelerden biri olan Nimet Abla gişeleri ile ilgili detaylar, Nimet Abla’nın kim olduğu merak ediliyor.

1899’da İstanbul’da doğdu

Babasının ismi Raşit ve annesinin ismi Sıdıka olan Nimet Abla, 1899’da İstanbul’ da doğdu ve asıl adı ise Melek Nimet Özden’dir.

1928’de eşi İsmail Beyin, Eminönü Yeni Cami’deki meydanda müşterilerine, sarraflık ve tütüncü dükkanında Türk Tayyare Cemiyeti tarafından çıkarılan piyango biletlerini satmasıyla Nimet Abla’nın biletçilik temelleri atıldı. İsmail Bey Tayyare piyango biletlerinin baş bayisi sıfatıyla; biletleri tanıtmak amacıyla küçük esnaflara dağıtmaya başlar. Biletlerin paraları tahsil edilemeyince İsmail Bey’in işletmesi ciddi zarara uğrar ve kapanma aşamasına gelir. Bu sıkıntılı günlerde dükkanın başına geçen Nimet Abla, Tayyare Cemiyetinin müdürü olan Fikret Bey ile bir görüşme gerçekleştirerek 1 numaralı bayilik anlaşmasını gerçekleştirir.

1931’de 100 bin lira ikramiye kazandırdı

1931’in yılbaşında sattığı biletlerden birine 100 Bin lira büyük ikramiye çıkması, Nimet Abla’nın uğruna inanan kişi sayısını arttırmış ve o dönemin en fazla tirajı olan Efkar, Tasvir ve İkbal gazetelerinin ilk sayfalarında Nimet Abla’nın, 100 mor bin liralıkları talihliye teslim ederken çekilmiş olan röportajları ve fotoğrafları yayınlandı. Bundan sonra “Talih Nimet Abla”dan doğuyor inancı, yalnızca İstanbul halkının değil hemen hemen tüm ülkeye yayılmıştır. Bu olayın ardından Türkiye’nin farklı kentlerinden gelip Nimet Abla gişesinden bilet almaya gelenlerin sayısında ciddi artış olmuştur.

Eve gitmez, dükkanda yatardı

İşlerin artması sebebiyle gece gündüz demeden çalışmaya devam eden Nimet Abla, bazı zamanlarda eve gitmez ve dükkanın üst bölümünde yatardı. Sattığı biletlerin kazandığı büyük ikramiyeleri, bazı gazetelerde yayınlatır ve işletmesine asıp reklamını yapardı. Satmış olduğu biletler sayesinde, insanları mutlu ve zengin etmek ona çok büyük mutluluk ve haz verirdi.

Atatürk hayranıydı

İlk defa 36 yaşında olmak üzere birçok kez Hacca da gide Nimet Abla, çok büyük bir Mustafa Kemal Atatürk hayranıydı. ‘Onun vesilesiyle şu anki günlerimizi yaşıyoruz’ sözleriyle ve onun ilke ve inkılâplarına gösterdiği değerin bir göstergesi olarak her sene Atatürk için mevlit okuttururdu.

İnançlarına bağlı bir insan olan Nimet Abla, tarihimizin ilk Türk iş kadınlarından biri olmuş ve piyango tarihine de adını yazdırmıştır.

1963’nın Ağustos’unda Esentepe’de, kendi ismini verdiği bir cami yapmaya başladı ve inşası biten camiyi 1970’de hizmete açtı. 1980 yılında ise iç tasarımı tamamlanmıştır. Camiye gelir kaynağı sağlamak için 1971’de boğazdaki villasını sattı ve Hacı Nimet adıyla bir vakıf kurdu. Sahip olduğu bütün gayrimenkullerini söz konusu bu vakfa bağışlamıştır. Bugünlerde vakfın geliriyle 200’e yakın çocuk, birçok okulda eğitim görmektedirler.

70’lı yıllara kadar işinin başında olup şans dağıtmaya gayret gösteren Nimet Abla hastalanıp felç geçirdi ve müşterilerinden uzaklaşmak zorunda kaldı. Bir süre felçli bir şekilde hayatını devam ettiren Nimet Abla, 28 Temmuz 1978’de yaşama veda etti.

Yorumlar (0)