New York Times yazışmayı yayınladı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin kritik Türkiye ziyareti öncesinde yardımcısına ait bir yazışma New York Times tarafından yayımlandı.

GÜNDEM 08.11.2019, 10:57 08.11.2019, 14:01
New York Times yazışmayı yayınladı

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından New York Times'ın ulaştığı iç yazışma, Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili dikkat çeken ifadeler içeriyor. Yazışmada Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin yardımcısı William V. Roebuck, ABD'nin daha sert diploması yapması, ekonomik yaptırım tehdidinde bulunması ve askerî devriyelerin artırılmasının, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonunu engelleyip engelleyemeyeceğini sorguladı.

Barış Pınarı Harekâtı'na sert eleştiriler

Roebuck, 3 bin 200 kelimelik uzun yazışmada, "Bu zor bir karar ve yanıt muhtemelen 'Hayır'. Fakat cevabı bilmiyoruz, çünkü denemedik." ifadelerini kullandı. New York Times, Roebuck'ın yazışmasında, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'na sert eleştirilerde bulunduğunu ve insan hakları örgütlerinin Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhalif güçlerin Kürt esirleri öldürdüğü iddialarını desteklediğini yazdı.

"Etnik temizlik" iddiası

BBC'nin haberine göre Roebuck, Türkiye'nin maaş ödediği silahlı İslamcı grupların öncülük ettiği Suriye'nin kuzeyindeki askerî operasyonu, etnik temizlik konusunda kasıtlı bir çaba anlamına geliyor." ifadelerine yer verdi.

Roebuck, ileri sürülen insan hakları ihlâllerinin "sadece savaş suçu ve etnik temizlik olarak tanımlanabileceğini" yazarken, mesajı şöyle devam ediyor:

"Bir gün diplomasi tarihi yazıldığında insanlar burada ne olduğunu ve yetkililerin neden bunu durdurmak için daha fazlasını yapmadığını ya da en azından Türkiye'yi bu davranışından sorumlu tutmak için neden daha yüksek sesle konuşmadığını merak edece. Bu operasyonda 200 sivil yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi yerlerinden oldu veya evsiz kaldı."

"DSG sağlam, güvenilir bir ortak"

New York Times gazetesi, Roebuck'ın temelini YPG terör örgütünün oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile çalıştığını yazıyor.

Haberde yer alan diğer bir bilgiye göre, Roebuck, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iadesini talep ettiği terörist Mazlum Kobani ile iki yıl boyunca sıklıkla iletişim halindeydi. Haberde, Roebuck'ın SDG'yi "sağlam ve güvenilir bir ortak" olarak tanımladığının bildirilmesi de dikkat çeken bir diğer nokta.

New York Times gazetesinin aktarımına göre diplomat notunda, Washington'ı da Türkiye'nin harekâtı durdurması adına daha fazla çaba göstermemesi nedeniyle eleştiriyor. Ancak baskı artsaydı da Ankara'nın muhtemelen operasyonu gerçekleştireceği de kaydettiği diğer bilgiler arasında.

Yorumlar (0)