New York Times: Göçmenler gizli yerlerde tutuluyor!

Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenlerin Yunan hükümeti tarafından uluslarası hukuka aykırı olarak iletişim ve yargı sürecinin olmadığı gizli bir lokasyonda tutulup Türkiye’ye geri gönderildiği ileri sürüldü.

GÜNDEM 11.03.2020, 10:43 11.03.2020, 10:47
New York Times: Göçmenler gizli yerlerde tutuluyor!

New York Times’ta (NYT) yayınlanan "Yunanlıların sığınmacılar için gizli yeri: Hayvanlar gibiyiz" başlıklı araştırma haberde, Yunanistan’da göçmenlerin tutulduğu yargısız merkezlere dikkat çekildi.

Türkiye, göçmenlerin Avrupa'ya geçebilmelerini sağlamak için sınır kapılarını açmış, bunun üzerine Türkiye-Yunanistan sınırında yoğun göçmen hareketliliği başlamıştı.

Yunan güvenlik güçlerinin, göçmenlere biber gazı, ses bombası ve gerçek mermi ile müdahalede bulunduğu görüntüler ortaya çıkmıştı. 

New York Times’ta (NYT) yayınlanan "Yunanlıların sığınmacılar için gizli yeri: Hayvanlar gibiyiz" başlıklı araştırma haberde yeni bir iddia ortaya atıldı. 

Göçmenler ile gerçekleştirilen mülakatların da bulunduğu haberde, Yunanlıların göçmenleri yakalayarak üzerlerinde bulunan elbiseler dâhil bütün varlıklarını gasbettiği, dövdüğü ve hiçbir hukuki işlem uygulamadan Türkiye’ye geri gönderdiği bildirildi. 

Söz konusu haberde, New York Times'ın (NYT) yerinde raporlama ve uydu görüntülerinin adli analizi neticesinde Yunanistan'ın kuzeydoğusunda böyle gizli bir merkezin varlığını doğruladığına dikkat çekildi. 

"Sığınmacı botlarına şiddet ve tacizde bulunuyorlar"

Eski Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Francois Crépeau'ya alanın şemaları ve gizli merkezin ayrıntıları sunuldu. Crépeau, ilgili merkezin göçmenlerin sığınma talebi haklarının ve Avrupa Birliği (AB) hukukunun "zalimane, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele" ile ihlâl edildiğini gösterdiği belirtti. 

Haberde, İsviçre araştırma grubu Respond tarafından da söz konusu yargısız merkezin varlığının doğrulandığı kaydedilerek, Ege Denizi'nde içinde kadın ve çocukların yer aldığı sığınmacı botlarına Yunan güvenlik güçleri tarafından tehlike oluşturucak şekilde şiddet ve tacizde bulunulduğu ifade edildi. 

"Göçmenin Yunanların açtığı ateş sonucu öldürüdüğü doğrulandı"

New York Times (NTY), Yunan hükümetinin "yalan haber" diyerek kabul etmediği, 22 yaşındaki Muhammed Yarub'un sınırda Yunan güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu öldürüldüğünü de olay yerinde bulunan video verileri ve adli incelemeler neticesinde doğruladıklarını bildirdi. 

Yorumlar (0)