Ned Price’ın ‘Türkiye’ cevabı kafaları karıştırdı

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin olası Suriye operasyonu konusunda endişeli olduklarını dile getirerek, mevcut ateşkes hatlarının korunması gerektiğini vurguladı. Price’ın bu açıklamasıyla neyi kastettiği kafalarda soru işareti bıraktı. 

GÜNDEM 22.07.2022, 10:49 22.07.2022, 10:53
Ned Price’ın ‘Türkiye’ cevabı kafaları karıştırdı

Günlük basın toplantısında gazeteciler ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye’nin olası Suriye operasyonuna ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada ısrarla ‘mevcut ateşkes hatlarının korunması’ gerektiğine vurgu yapan Price, Türk muhabirin bununla neyi kastettiğini sormasına rağmen detaya girmedi. 

“Endişelerimizi dile getiriyoruz”

Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir operasyonun bölgede huzursuzluk doğuracağını öne süren Price, “Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Hem Türk yetkililere hem de sizler aracılığıyla tüm kamuoyuna bu konuda endişelerimizi dile getiriyoruz. Suriye’nin kuzeyinde mevcut ateşkes hatlarının korunması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

Türk muhabirden itiraz

Price’ın bu ifadeleri sonrası söz alan bir Türk muhabir, “Mevcut ateşkes hatlarından bahsettiniz. Bu ifadeyi defalarca kez kullandınız. Ben de bu süreci yakından izliyorum. Türkiye ve YPG arasında bir ateşkes olduğunu hiç duymadım. Böyle bir ateşkes mi var?” şeklinde soru yöneltti.

“Ateşkes hatlarının korunmasına büyük önem veriyoruz”

Türk muhabire yanıt veren Price, “Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz ve saygı duyuyoruz. Öte yandan bizim bu konuda duruşumuz uzun süredir aynı. Ateşkes hatlarının korunmasına büyük önem veriyoruz. Muhtemel bir operasyonu da kınıyoruz. Şu an yanımda bir harita yok ancak Türkiye ve ABD, 17 Ekim 2019 tarihinde ortak bir açıklama yaptı. Bu açıklama kapsamında Kuzey Suriye’de operasyonların durması konusunda taahhüt verildi. Bu taahhüde uymalarını bekliyoruz” dedi. 

Price’ın yanıtları tatmin etmedi

Price’a bir kez daha soru yönelten Türk muhabir, “Yanınızda herhangi bir harita yok ancak ateşkes hattı var demek ki. ABD ve Türkiye arasında yapılan anlaşmada bir sınır mı çizildi? Türkiye o sınırın ötesine müdahale edemiyor mu? 2019’daki ortak açıklama, tamamen Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin bir durumdu. Suriye’nin başka bir noktasına operasyonun yapılmayacağına ilişkin taahhüt yoktu. Bunu detaylandırabilir misiniz?” ifadelerini kullandı.

Son soruyu yanıtsız bıraktı

Bir kez daha konuyla ilgili cevap veren Price, “2019 tarihindeki ortak metnin bir amacı olarak, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye müdahale planlarına son vermesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. Türk muhabirin yine, “Bir ateşkes mi yapıldı?” diyerek soru sorması üzerine Ned Price, bu kez cevap vermedi. 

Ortak açıklamada nelerden bahsedilmişti?

17 Ekim 2019 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, ortak bir açıklama yayımlayarak, karşılıklı taahhütlerde bulunmuştu. Yayımlanan ortak açıklamada, Türkiye’nin kontrol altına alınan bölgelerdeki tüm halkların güvenliğini sağlayacağı, ABD’nin PKK/YPG’den ağır silahları toplayacağı ve terör örgütünün Barış Pınarı Bölgesi’nden çekileceği belirtilmişti. Türkiye, bu şartların oluşması halinde harekâtın durdurulacağını vurgulamıştı. Söz konusu anlaşmaya rağmen ABD tarafından terör örgütünün elindeki hiçbir silah toplanmadı. PKK/YPG’li teröristler, Barış Pınarı Bölgesi’ne yönelik saldırılarına da devam etti. 

Yorumlar (0)