Nebati'den büyüme mesajı: Öncü göstergelerde umut var

Bakan Nebati, TBB’nin 65’inci Genel Kurulu’nda ekonomistlerle yaptığı görüşmede Türk ekonomisinde enflasyonun en önemli öncelik olduğunu dile getirerek ilk çeyrekte dengeli ve güçlü büyüme eğiliminin sürdüğünü aktardı.

GÜNDEM 30.05.2022, 12:35 30.05.2022, 15:52
Nebati'den büyüme mesajı: Öncü göstergelerde umut var

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati TBB’nin (Türkiye Borsalar Bankalar Birliği) 65’inci Genel Kurulu toplantısında konuştu. Nebati’nin konuşmadaki ana gündem maddesi enflasyondu. Enflasyonun yalnız Türkiye’ye özgü olmadığını, dünya genelinde bir sorun olduğunu dile getiren Nebati, bu konuda tüm ülkelerin pek çok önlem aldığını ve Türkiye’nin de önlem alan ülkelerin arasında bulunduğunu dile getirdi. 

“Fiyat istikrarını sağlamaya çabalıyoruz”

“Küresel ekonomi, zor dönemlerden geçiyor. Emtia fiyatlarındaki artışlar çok fazla. Tedarik zincirinde, lojistikte sorunlar yaşanıyor ve fiyatlar sık sık artıyor. Enflasyon, tüm dünyada sert şekilde yükseliyor. Şu an gelişmiş olarak bilinen ülkeler, son 40 senenin en yüksek enflasyonuyla yaşamak zorunda kalıyor. Üreticilerimiz ve vatandaşlarımızın maruz kaldığı fiyat artışlarını sübvanse ediyoruz. Fiyat istikrarını kalıcı olarak sağlamaya çabalıyoruz. Bu enflasyonun geçici nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Kur korumalı mevduatla birlikte döviz kurunu da kontrol altına aldık ve bunların enflasyona etkilerini azalttık.”



“Alım gücünü yeniden yükselteceğiz”

“Bu enflasyon yalnızca bizim devletimiz tarafından çözülecek bir sorun değil. Ancak biz, vatandaşlarımızın alım gücünü yeniden yükseltmek için çabalıyoruz. Türkiye Ekonomi Modeli ile birlikte sorunlarla yüzleşmiş olduk. Bu sorunları hiçbir surette geri plana atmıyoruz. Gereken tedbirlerin tümünü alıyoruz. Sanayi üretimimiz 2022 senesinin ilk çeyreğinde senelik bazda yüzde 10,2 oranında artış gösterdi. Ekonomi modelimizin doğal bir sonucu olarak sanayimizin milli gelir içindeki payının artmasını bekliyoruz.”

“Ekonomimiz ihracatı artırmaya yönelik”

“Türkiye Ekonomi Modelimiz istihdamı, ihracatı, yatırımı ve üretimi artırmaya yönelik. Bu yolda kararlılıkla devam ediyoruz. Ekonomi modelimizle birlikte ülkemizin büyümesi de devam ediyor. İlk çeyrekte dengeli ve güçlü büyüme eğilimi sürüyor. Önce verilerle büyümenin ilk çeyrekte yüzde 7 oranında olmasını bekliyoruz. İstihdamda salgın döneminde yaşadığımız kayıpları telafi ettik. Ülkemiz artık sürdürülebilir ve kaliteli bir büyüme eğiliminde.”

“Yatırımcıların faaliyetlerini bekliyoruz”

“60 milyar tutarındaki KGF yatırımcılarını bekliyoruz ve destekliyoruz. Kredilerin istihdam ve üretim gibi doğru alanlarda kullanılması için bazı düzenlemelere gidiyoruz. Ticari kredilerin en az yüzde 10’unun istihdamda kullanılması konusunda zorunluluk getirdik. Enflasyonla mücadeleyi hükümet kendisi çözemez. Tüm paydaşlarımızda ortak hareket etmemiz gerekiyor. Bu süreç oldukça kapsamlı. Sektörlerimizle de bu konuda koordinasyon halindeyiz. Halkımızı enflasyona ezdirmemek için hep birlikte mücadele etmeye devam ediyoruz ve edeceğiz.”

Yorumlar (0)