NATO’dan açıklama! “Türkiye, endişelerini paylaştı”

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik süreçleri ile ilgili açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, “Türkiye, konuyla ilgili endişelerini paylaştı. Ortak bir uzlaşı sağlanacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 15.05.2022, 12:37 16.05.2022, 08:57
NATO’dan açıklama! “Türkiye, endişelerini paylaştı”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası NATO üyeliği için harekete geçen Finlandiya ve İsveç, dünya basının önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor. NATO mensubu ülkelerin geneli iki ülkenin üyeliğine sıcak bakarken, Türkiye ise bu girişime olumsuz yaklaşıyor. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın açık şekilde PKK sempatizanlarına ev sahipliği yaptığını dile getirerek, iki ülkenin üyeliğine sıcak bakmadıklarını dile getirdi. 

“Türkiye ve iki ülke arasında ortak bir uzlaşı sağlanacağına inanıyorum”

Berlin’de gerçekleştirilen NATO zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği hususunda önemli açıklamalarda bulundu. Kovid-19’a yakalanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i temsilen toplantıda yer alan Geoana, Türkiye’nin endişelerini paylaştığını belirterek, “Türkiye ve iki ülke arasında ortak bir uzlaşı sağlanacağına inanıyorum” dedi. 

“Türkiye, NATO için son derece kıymetli bir müttefik”

Toplantı öncesi Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında gerçekleşen üçlü zirveyi yorumlayan Geoana, “Son derece şeffaf ve her konunun ele alındığı verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Türkiye, NATO için son derece kıymetli bir müttefik. Türk yetkililer, iki ülkenin üyeliği konusunda duydukları endişeyi ve beklentilerini açık bir şekilde dile getirdiler. Finlandiya ve İsveç, önümüzdeki günlerde NATO üyeliği için adım atarsa, şüphesiz ki ortak bir uzlaşı için gerekli şartlar oluşacaktır. Buna yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“İsveç ve Finlandiya’nın öncelikle PKK’ya desteğini kesmesi gerekiyor”

NATO zirvesi öncesinde açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkenin PKK sempatizanlarına yönelik kabul edilemez bir tutum içerisinde olduğunun altını çizerek, “İsveç ve Finlandiya’nın öncelikle PKK’ya desteğini kesmesi gerekiyor. Ne yazık ki iki ülke de bu örgüte net bir şekilde destek veriyor. Bunların bir terör örgütü olduğunu artık kabul etmeleri gerekir. Eğer NATO çatısı altında müttefik olacaksak, İsveç ve Finlandiya’nın bu hususta gerekli adımları atması gerekiyor” şeklinde konuşmuştu. Çavuşoğlu, önceki gece de iki ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya gelerek Türkiye’nin endişelerini ve taleplerini dile getirdi.

Yorumlar (0)