NATO yolu açılıyor: Finlandiya Cumhurbaşkanı Ankara'da

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin ayrılması ve Finlandiya'nın üyeliğine onay çıkması gündemde yer alırken Ankara bugün Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ağırlıyor.

GÜNDEM 17.03.2023, 11:16 18.03.2023, 13:45 Hanife
NATO yolu açılıyor: Finlandiya Cumhurbaşkanı Ankara'da

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin ayrılması ve Finlandiya'nın üyeliğine, seçimlerden önce onay çıkması gündemdeyken Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. 

Ankara’nın askıya aldığı Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmeleri geçtiğimiz günlerde Brüksel'deki NATO karargahında yeniden başlamıştı. Görüşmede Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burak Akçapar ve
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil ederken masada, NATO yetkilileri de yer aldı.

Sözcü Kalın, toplantının genel olarak olumlu bir havada geçtiğini belirtmiş, "İsveç ve Finlandiya'nın PKK ile mücadelede attığı adımlardan memnunuz ancak yeterli değil. Sürecin nasıl işleyeceği iki ülkenin atacağı adımlara bağlı." demişti.

"İcabından Finlandiya'ya Farklı Bir Mesaj Verebiliriz"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'ya üyelik sürecine ilişkin, ''Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak ama Finlandiya'nın da aynı yanlışı yapmaması lazım." açıklamasında bulunmuş, Finlandiya tarafından da  İsveç ile ayrı ayrı değil birlikte katılmayı arzu ettiklerini bildirilmişti.

Üçlü Görüşme Neden Askıya Alınmıştı?

Türkiye, Ocakta Stockholm'deki Kuran’ı Kerim’in yakılması ile yapılan propagandalar nedeniyle üçlü müzakereleri süresiz askıya almıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çavuşoğlu ile Ankara'da yaptığı görüşmeden sonra müzakerelerin tekrar başlayacağı açıklanmıştı.
 

Yorumlar (0)