NATO: Türkiye'nin başardıklarının farkındayız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın, ABD'nin Suriye'den çekilmesinden sonra DEAŞ'la mücadeleyi devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

GÜNDEM 23.10.2019, 14:41
NATO: Türkiye'nin başardıklarının farkındayız

NATO Genel Sekrerteri Jens Stoltenberg, Çarşamba günü yüksek düzeyde buluşacak bir NATO toplantısından önce basına konuştu. Stoltenberg, NATO'nun dünya çapında yaşanan gelişmeler hakkında düşüncelerini ve Cuma günü Brüksel'de buluşacak NATO üye ülkeleri savunma bakanları toplantısında konuşulacakları kamuoyuna aktardı.

NATO Genel Sekreteri, "DEAŞ'ı bitirmek, NATO'nun kuzeydoğu Suriye'ye girmesinin sebebiydi. Şu ana kadar kazandıklarımızı korumalıyız. DEAŞ'a karşı mücadelenin hâlâ bitmediğinin bilincinde olmalıyız, terörist örgüt istenmeyen bir geri dönüş yapabilir" dedi. Stoltenberg, DEAŞ'la mücadelenin Suriye'yle sınırlı kalmadığını, Irak ve Afganistan'da da özellikle yerel kuvvetlerin eğitilmesiyle devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

NATO, Türkiye'nin başardıklarının farkında

Suriye hakkında NATO'nun görüşlerini dile getiren Stoltenberg, Türkiye'nin ABD ve Rusya'yla yaptığı anlaşmalar hakkında konuştu. Stoltenberg, Türkiye'nin teröre karşı mücadelede ve mülteci barındırmada çok büyük bir yükün altına girdiğini bildiğini söyledi. Genel Sekreter, Rusya ve Türkiye arasındaki Soçi mütabakatının sonuçları hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu düşündüğünü belirtti. Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmanın, bölgedeki şiddeti azaltmak yolunda doğru bir adım olduğunu söyleyen Stoltenberg, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in "uluslararası kontrollü güvenli bölge" fikrine oldukça sıcak baktığını, bölgede siyasi bir çözüm için çok doğru bir adım olduğunu düşündüğünü belirtti.

Savunma bakanları, işte bunları konuşacak

Stoltenberg, 5G telekomünikasyon sistemi hakkında da konuştu. NATO üyelerinin telekomünikasyon altyapılarının dayanıklılığının tartışılacağını söyleyen NATO Genel Sekreteri, "İttifak üyeleri, iletişim sistemleri ve yabancılar tarafından kendi ülkelerinde bu sistemlere yapılan yatırımlar ve sahiplik hakkında detaylı bir araştırma yapacak" dedi. NATO'nun bu endişesinin, Çin ve Huawei'nin 5G atılımlarından kaynaklı olduğu düşünülüyor.

NATO Genel Sekreteri, Afganistan'daki siyasi istikrarsızlık hakkında da konuştu. Taliban'ın bölgede silahlı çatışmalar sonucu bir zafer elde edemeyeceğini ve siyasi bir çözümün tek seçenek olduğunu belirten Stoltenberg, NATO'nun bölgedeki varlığının ülkede siyasi bir çözüm için çok önemli olduğunu söyledi.

Ukrayna hakkında da konuşacak olan bakanlar adına Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya çok daha fazla destek vermeleri gerektiğini ve Rusya'nın Kırım yarımadasını ilhakını NATO'nun tanımadığını vurguladı. Bakanların, Ukrayna'ya muhtemel destek yollarını tartışacağını söyleyen Stoltenberg, özellikle deniz kuvvetleri konusunda yardıma önem verileceğini söyledi.

Yorumlar (0)