NATO, Türkiye için olağanüstü toplandı!

NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine olağanüstü toplandı.

GÜNDEM 28.02.2020, 09:44 28.02.2020, 15:24
NATO, Türkiye için olağanüstü toplandı!

NATO, İdlib kentindeki 33 askerimizin şehit edildiği saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine toplandı. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter'dan, Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin devreye alındığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Atlantik Konseyinin daimi temsilciler düzeyinde toplanarak Suriye'deki gelişmeleri görüşeceğini bildirdi.

NATO'nun 4'üncü maddesinde ne diyor?

NATO'nun (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle bir araya gelerek danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015 yılında Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti. 

Bu çerçevede AWACS'ların (erken uyarı ve gözlem uçakları) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askerî unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

Stoltenberg: Saldırılara son verin!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'deki hava saldırılarını kınamış ve saldırılara son vermeleri için çağrıda bulunmuştu. 

Stoltenberg, Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın, uluslararası hukuka uymalarını ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen barış çabalarına destek vermelerini istemişti. 

İtidal çağrısında bulunan Stoltenberg, "Tüm taraflar, gerginliği azaltarak bu çok tehlikeli durumun ve bölgedeki korkunç insancıl koşulların daha da kötüleşmesini engellemeli." demişti. 

Yorumlar (0)