NATO sekreteri açıkladı: NATO, Ukrayna'ya asker gönderecek mi?

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya saldırısına ilişkin "Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok, NATO topraklarına savaşın sıçramaması adına savunma planlarımızı aktif edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 24.02.2022, 15:14 24.02.2022, 15:21
NATO sekreteri açıkladı: NATO, Ukrayna'ya asker gönderecek mi?

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna-Rusya saldırısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“En güçlü biçimde kınıyoruz”

NATO'dan gelen açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya ilişkin sebepsiz ve haksız olan korkunç saldırısını en güçlü biçimde kınıyoruz." sözlerine yer verildi.

“Bu saldırıya Belarus'un da imkan sağladığı için" kınandığının ifade edildiği açıklamada saldırının, Rusya'nın taahhütlerinin ve uluslararası hukukun bir ihlali olduğu aktarıldı.

Öte yandan NATO'nun, Ukrayna milletinin ve onun demokratik ve meşru olarak seçilen başkanının, hükümetinin ve parlamentosunun yanında olduğu, söz konusu Ukrayna'nın karasuları da başta olmak üzere uluslararası sınırlarında, egemenliğe ve toprak bütünlüğüne tam destek verdiği belirtildi.

"Rusya'yı askeri operasyonu hemen durdurmaya, Ukrayna’daki ve etrafındaki bütün güçlerini geri çekmeye, insancıl hukuka uymaya ve ihtiyacı bulunan herkese engelsiz ve güvenli yardım ve insani erişim vermeye davet ediyoruz." sözlerine yer verilen açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı alanların Rusya tarafından tanınma kararı da kınandı.

“Ukrayna’ya asker göndermeyeceğiz”

Rusya'ya "en güçlü biçimde, seçtiği saldırganlık ve şiddet seçeneğinden geri dönme" ve Rusya yetkililerine, "eylemlerinin neticelerinin bütün sorumluluğunu üstlenme" yönünde çağrı yapan Stoltenberg, şu sözlere yer verildi:

"Rusya çok ağır siyasi ve ekonomik bedel ödeyecek. NATO, söz konusu AB ve diğer paydaşlar dahil olmak üzere uluslararası örgütlerle iş birliği içinde olmayı sürdürecektir. NATO, bütün müttefiklerin savunmasını ve güvenliğini sağlamak için bütün önlemleri almaya çağıracaktır. İttifak’ın doğusuna ek savunma hava ve kara kuvvetlerinin haricinde ilave deniz varlıkları yerleştiriyoruz. Güçlerimizin bütün muhtemel durumlara cevap verme hazırlığını artırdık.

Washington Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde istişareler yaptık. Bütün müttefikleri korumaya ilişkin savunma planlamamız kapsamında, İttifak genelinde savunmayı ve caydırıcılığı güçlendirmek için ilave adımlara karar verdik."

Ukrayna’ya asker gönderip gönderme konusuna da açıklık getiren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Ukrayna'ya asker yollama planımız yok, NATO topraklarına savaşın sıçramaması için savunma planlarımızı aktif duruma alıyoruz” sözlerine yer verdi.

Ayrıca, 25 Şubat Perşembe günü NATO Liderler Zirvesi, video konferans yoluyla toplanacak.

Yorumlar (0)