NATO kazandı, Rusya kaybetti: 1340 kilometrelik yeni cephe

NATO Liderler Zirvesi Madrid'de gerçekleşiyor. Zirve öncesi Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO liderleri arasında çok kritik bir görüşme gerçekleşti. Bu görüşmeden NATO’nun genişlemesini sağlayacak bir karar çıktı. Anlaşma sonucunda Finlandiya'nın NATO'ya dahil olmasıyla Rusya'ya yönelik 1340 kilometrelik yeni bir cephe daha oluşacak. Bu durum, NATO adına büyük bir kazanım olarak değerlendirilirken, Rusya adına ise önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor.

GÜNDEM 29.06.2022, 17:52
NATO kazandı, Rusya kaybetti: 1340 kilometrelik yeni cephe

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO liderleri arasında gerçekleştirilen toplantıdan adeta tarihi nitelikte bir uzlaşma kararı çıkarken, sembolik değeri oldukça yüksek ve önemli olan birlik mesajı da çıktı.

Rusya, Ukrayna’yı işgal ederek NATO’nun büyümesini sağladı!

Birçok uzmana göre, NATO bir yandan Rusya'ya karşı mesaj verirken bir yandan da dün gece atılan imzalar ile olağanüstü şekilde önemli kazanım sağladı.

Rusya Ukrayna’yı işgal ederek NATO'nun genişlemesine katkı sağladı. Çünkü Rusya, Ukrayna’ya düzenlediği saldırılardan dolayı Finlandiya gibi tarafsız olan bir ülkeyi adeta NATO kampına itti ve kuzey sınırında 1340 kilometrelik sahada yeni bir cephe alanı yaratmış oldu. Finlandiya’nın üyeliği, aynı zamanda NATO’nun yeni stratejik kararlarına da önemli ölçüde avantaj sağlayacak. NATO zirvenin konsepti açıklarken “En Büyük Güvenlik Tehdidi Rusya” şeklinde ifade kullanmıştı.


Rusya ve Finlandiya arasındaki sınır her an fay hattına dönüşebilir!

Rusya ile Finlandiya’yı aslında sadece bir nehir ayırıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında 2 defa savaşan ülkeler sonraki dönemlerde uzun yıllar boyunca hep barış içinde ilişkiler yürütmüştü. Fakat, bu sınır kısa zaman içinde jeopolitik bir fay hattına dönüşerek, doğu ile batıyı ayırabilir.

Olası bir savaş durumunda ne olur?

Finlandiya ile Rusya arasında bulunan 1340 kilometrelik sınırın önemli bir kısmı ormanlık. Olası bir savaş halinde muhtemel cephelerin ön sırasında bu kuzey hattı bulunacak. NATO, Rusya’nın daha önce yaşanan dünya savaşı sırasında da aşamadığı bu hat üzerinden Rusya devletinin en büyük şehirlerinden biri olan Saint Petersburg’a rahatlık ile ulaşıp, Baltık Denizini Rus devleti için işlevsiz bir hale getirebilir.

En uzun cephe burası olacak!

Finlandiya NATO’ya üye olunca, bu sınır Rusya ile NATO ittifakı arasındaki en uzun sınır olacak. Bu sebepten dolayı Rusya bu hat üzerinde yeni askeri çalışmalar yapmak zorunda. Bu durumda Rusların şu an ki sıklet merkezini kaybetmesi manasına geliyor.

Rusya devleti, bir yandan güçlerini dağıtırken bir yanda da büyük harcamalar yaparak açılan bu yeni cephe alanına konumlanmak zorunda olacak.

Soğuk savaş döneminde bile böyle olmadı!

NATO, dün gece atılan imzalar ile Kuzey Denizi’nden Akdeniz’e kadar Batı’daki tüm sınır hattını Rusya’ya kapatmış oldu.

Özetle; NATO bu anlaşma ile en büyük kazanımı, Soğuk Savaş zamanında bile yanına çekemediği İsveç ve Finlandiya’yı üye yaparak, Rusya’ya karşı artık kuzeyde de yeni bir cephe alanı açabilme imkanına sahip oldu.

Yorumlar (0)