NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye’yi takdir ediyorum

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim tüm dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Antalya’da düzenlenecek Diplomasi Forumu için Türkiye’ye gelen NATO Genel Sekreteri bölgede yaşananları değerlendirirken Türkiye’ye de yaşanan gerilimi azaltmaya yönelik adımlarından ötürü teşekkür etti.

GÜNDEM 11.03.2022, 13:30 12.03.2022, 13:52
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye’yi takdir ediyorum

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Gerilimin artması üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu her iki ülkenin dışişleri bakanlarını Türkiye’ye davet ederek sorunların masada ve diplomasi ile çözülmesi yönünde çağrılarda bulunmuştu. Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanları daveti kabul ederek Antalya’da bir görüşme gerçekleştirmek üzere Antalya’ya gelmişti. Türkiye böylelikle iki ülkenin barışması anlamında önemli bir adım atmış tarihi zirveyi tüm dünya dikkatle takip etmişti.

NATO Genel Sekreteri Antalya’ya geldi

Yaşanan bu gelişmelerin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilecek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Antalya Diplomasi Forumu'na katılmak için Türkiye'ye geldi. Stoltenberg gündeme ve Ukrayna’da son dönemde yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için”

Stoltenberg açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının Türkiye’ye gelerek görüşme gerçekleştirmeleri oldukça olumlu bir adımdı. Türkiye’ye bu görüşmeye ev sahipliği yaptığı için çok teşekkür ederiz. Türkiye bu anlamda kilit ve değerli bir NATO müttefiki. Rusya açıkça bölgedeki güvenliği ihlal etti ve askeri güçlerini öne sürdü. Bunun elbette bir bedeli olacak. Bu anlamda alınması gereken uzun dönemli kararlar var. Haziran ayında Madrid’de önemli kararlar alınacak. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için.

“Avrupalı müttefikler savunma bütçelerini artırmalı”

Güvenliğimizi baştan gözden geçirmemiz gerekecek. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından bu yönde adımlar atmaya başlamıştık ve bunları artırmamız gerekiyor. Atılacak her adımda ön koşul barışın gerçekleştirilmesidir. Bunun dışında yol kat edemeyiz. Kaynaklarımızı tekrar değerlendireceğiz. Avrupalı müttefikler savunma güçlerine yaptıkları yatırımları artırmalı.

“Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor”

Stoltenberg ayrıca Türkiye’de düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Foruma dünyanın pek çok yerinden hükümet ve devlet başkanları katılacak. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen forum 11 Mart 2022 tarihinde yapılacak. Stoltenberg forum ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Gerçekleştirilecek forum bizin için gerçekten çok önemli. Bizi davet ettiği için Sayın Çavuşoğlu’na gerçekten çok teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşacağı için ayrıca heyecanlıyım”

Yorumlar (0)