NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Bugün tarihi kararlar alacağız"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Zirvesi'nde bugün İsveç ile Finlandiya'nın üyeliğe davet edilmesi, caydırıcılık ve savunmanın kuvvetlendirilmesi, yeni Stratejik Konsept belgesinin kabul edilmesi ve Ukrayna'ya verilen desteğin arttırılması gibi tarihi kararlar verileceğini söyledi.

GÜNDEM 29.06.2022, 10:37
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Bugün tarihi kararlar alacağız"

İspanya'nın başkenti Madrid'de organize edilen NATO Zirvesi'nin açılış oturumu öncesinde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gazetecilere açıklama yaptı. "Bugün tarihi bazı kararlar alacağız" diye söyleyen Stoltenberg, son olarak 2010 yılındaki Lizbon Zirvesi'nde kabul edilmiş olan Stratejik Konsept belgesinin de değişeceğini duyurdu.

Rusya ve Çin NATO’nun güvenliği için açık bir tehdit!

Stoltenberg, 2010 yılında kabul edilen o belgede Çin'den tek kelime ile bahsedilmediğini, Rusya'nın da stratejik ortak olarak görüldüğünü hatırlattı ve bugünkü belgede Rusya devletinin NATO'nun güvenliğine direkt tehdit ve Çin'in NATO çıkarları ve değerleri karşısında sınama oluşturduğunun görüleceğini açıkladı.

Savunma daha fazla kuvvetlendirilecek

Caydırıcılık ile savunmanın kuvvetlendirileceğini belirten Stoltenberg, daha çok yüksek hazırlıklı kuvvet ve muharip formasyonda birlikle önceden konuşlandırılmış askeri malzemelerin de hazırlanacağını hatırlattı.

300 bin asker hazır bekleyecek

Jens Stoltenberg, yüksek hazırlıklı kuvvetin 300 bin askerden oluşacağını ve gelecek yıla kadar hazır olmasını beklediklerini açıkladı. Ayrıca Stoltenberg, bu birliklerin kendi ülkelerinde de hazır şekilde bekletileceğini, masrafların da farklı müttefik ülkeler tarafından finanse edileceğini söyledi.

Finlandiya ve İsveç’e davet kararı

Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya tarafından dün imzalanan üçlü muhtıradan sonra İsveç ile Finlandiya'nın üyeliğe davet edilmesi konusuna ilişkin bugün bir karar alınacağını dile getirdi.

"Müttefik 30 ülkenin meclis onayının olması şart"

Finlandiya ve İsveç’in 18 Mayıs 2022 tarihindeki üyelik başvurularından sonra haftalardır üyeliğe davet edilmesinin eşi görülmemiş şekilde çok hızlı bir süreç olduğunu belirten Stoltenberg, iki ülkenin üyeliği için 30 NATO müttefiki ülkenin meclislerinin de onayının gerektiğini, onay süreçlerinin ise ne kadar süreceği konusunda herhangi bir öngörüde bulunamayacağını ifade etti.

Ukrayna’nın askeri ihtiyaçları için destek paketi hazırlanacak

Stoltenberg, ayrıca bugün NATO Zirvesi'nde Ukrayna'nın askeri ihtiyaçları için oldukça kapsamlı destek paketi üzerinde birlik sağlanacağını, yük paylaşımı, siber güvenlik ve iklim değişikliği gibi birçok konuyla ilgili görüşmeler yapılacağını ve bu yönde kararlar alınacağını belirtti.

Yorumlar (0)