NATO'dan Oruç Reis açıklaması!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Oruç Reis gemisinin Antalya limanına dönmesinin gerginliğin azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi.

GÜNDEM 30.11.2020, 16:32 01.12.2020, 10:13
NATO'dan Oruç Reis açıklaması!

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 1-2 Aralık 2020 tarihlerinde yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi basın toplantısı yaptı.

Türkiye'ye ait Oruç Reis gemisinin Antalya Limanı'na geri döndüğünü hatırlatan NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki tansiyonun düşmesi için katkı sağlayacağını, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ayrıştırma usulleri hususunda ilerleme sağlanma ihtimalini yükselteceğini bildirdi.

Yunanistan ve Türkiye arasında kurulan mekanizma ile yaşanacak olayları ve muhtemel kazaları engelleyecek bir iletişim hattının kurulduğunu belirten Jens Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan'ın millî bayramlara denk gelen günlerde bazı tatbikatları ertelediği ya da iptal ettiği hatırlatmasında bulunarak, bu mekanizmanın nasıl güçlendirilebileceğini ve muhtemel kaza ve olayların yaşanma riskini azaltmaya dönük öneriler sunduğunu açıkladı.

Hem Türkiye'nin hem de Yunanistan'ın kabul edeceği çözüm yolu bulunması gerektiğini belirten NATO Genel Sekreteri, bunun üzerinde çalışmalarını sürdüreceğini, çünkü kendisi için önemli olanın "müttefikler arasında farklılık yaşandığında NATO'nun bu ayrışmaları oturup diyalog ile çözmek ve anlaşmazlıkları ele alarak doğru yönde olumlu adımlar atmak için bir platformun var olduğunu göstermek" olduğunu kaydetti.

NATO'daki ayrıştırma usullerinin Yunanistan ile Türkiye arasındaki asıl problemlerin masaya yatırılacağı müzakerelerin başlamasına da vesile olacağını dile getiren Stoltenberg, iki ülke arasında arzulanan müzakereler konusunda Almanya ile bazı ülkelerin de çalışmalar yaptığını, NATO'nun bu müzakerelerin bir parçası olmadığını ancak bu çabaları büyük bir memnuniyetle ve kuvvetle desteklediğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)