NASA ve SpaceX ortaklığında ikinci sefer: Uzaya 4 astronot gönderiliyor

NASA ve Elon Musk öncülüğündeki SpaceX ortaklığında, gerçekleştirilecek ikinci uzay yolculuğu çerçevesinde 4 astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek.

GÜNDEM 23.04.2021, 16:50 24.04.2021, 12:53
NASA ve SpaceX ortaklığında ikinci sefer: Uzaya 4 astronot gönderiliyor

Yapılan açıklamada, SpaceX ve NASA ortaklığında ikinci uzay seferi gerçekleştirileceği açıklanırken bu kapsamda 4 astronotun gönderileceği duyuruldu.

Altı aylık bir görev

Crew Dragon aracındaki astronotlar, Falcon 9 roketiyle fırlatılırken altı aylık bir görev kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunacaklar. Bu uzay yolculuğu, NASA’nın, SpaceX ile ikinci, toplamda ise  özel bir şirketle üçüncü seferi olarak kayıtlara geçti. 

Roketin fırlatılma anı SpaceX’in Twitter hesabından canlı olarak yayınlandı.

Crew Dragon aracının ilk kadın pilotu

Crew-2 adlı görev çerçevesinde, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen 4 astronotun 1’i Fransız, 1’i Japon ve 2’si ise ABD’li olarak belirlendi. Crew-2’nin pilotu olan McArthur, bu aracın ilk kadın pilotu ve Spacex kapsülüne binen ikinci kişi olarak kayıtlara geçti. Dünyanın 400 kilometre uzağındaki istiyasyona gerçekleştirilecek yolculuk 24 saat sürecek.

Ayrıca, SpaceX’in ilk görev çerçevesinde göndermiş olduğu Crew-1 ekibi ise hâlâ uzay istasyonunda bulunuyor. Crew-1 görevinde bulunan 4 astronotun bu ayın sonunda Dünyaya geri dönmesi planlanıyor.

Crew-1 görevi başarıyla tamamlamıştı

NASA’nın Crew-1 görevi kapsamında, Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlattığı Crew Dragon kapsülü, mürettebatın müdahalesine gerek duymadan otomatik bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlanmayı başarmıştı.

Crew Dragon’u uzaya gönderen Falcon 9 roketi, fırlatma işleminin ardından Atlantik Okyanusu'nda bulunan iniş rampasına geri dönmeyi başarıyla tamamlamıştı.

Yorumlar (0)