NASA aya insan gönderme projesini 2025’e kadar rafa kaldırdı

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi olarak da bilinen NASA yaptığı açıklama ile, 2025 yılına kadar aya astronot gönderme planlarının olmadığını açıkladı.

GÜNDEM 10.11.2021, 11:13 11.11.2021, 09:25
NASA aya insan gönderme projesini 2025’e kadar rafa kaldırdı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yönetici olarak görev yapmakta olan Bill Nelson bir telekonferans görüşmesinde, NASA'nın 2025 yılına kadar aya astronot göndermeyi düşünmediğini ifade etti. Nelson, NASA'nın son aldığı karar ile aya insan gönderme hedefini ertelemeye karar verdiğini ve bunun 2025 yılından önce de gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Nelson açıklamasında, daha önce Amerika Başkanı Donald Trump’ın gerçekleştirmeyi düşündüğü aya insan gönderme projesi ile ilgili olarak “Trump yönetiminin 2024’de aya insan gönderme hedefinin zaten teknik fizibilte ile uygunluk içermediğini” de paylaştı.

Ayrıca Nasa’nın kamuoyunda Artemis programı olarak da bilinen aya insan gönderme misyonun ilk görevinin 2022 bahar aylarına ertelendiğini, ikinci görevin 2024’e ve 3.görevin ise 2025 yılına ertelendiğini bildirdi.

Dava süreci olumsuz etkiledi

NASA, bu ertelemelerde ayrıca Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin firmasıyla yaşanan dava sürecinin de etkili olduğunu söyledi. Açılan dava nedeniyle NASA ile Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX firması arasındaki iletişimin olumsuz etkilenmesinin ardından, NASA geçtiğimiz Perşembe günü federal mahkeme kararıyla, yeniden SpaceX firmasıyla aya iniş sözleşmesi üzerinde çalışmaya devam edeceklerini de özellikle vurguladı.   

NASA, ilk olarak aya insan gönderme programına Apollo 11 görevi ile başlamıştı. 1969 yılında Apollo 11 uzay görevini başarıyla tamamlamış ve Neil Armstrong da aya ilk ayak basan insan olarak tarihe geçmişti.

Yorumlar (0)