Nahçıvan'da Ermeni İHA'sı düşürüldü!

Kahraman Azerbaycan ordusu, Nahçıvan'da Ermenistan'a ait bir İHA'yı düşürdü.

GÜNDEM 22.10.2020, 13:36 23.10.2020, 17:01
Nahçıvan'da Ermeni İHA'sı düşürüldü!

Kahraman Azerbaycan ordusunun, Türkiye için kritik öneme sahip Nahçıvan'da Ermeni ordusuna ait bir İHA'yı (insansız hava aracı) düşürdüğü belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde Ermenistan ordusuna ait bir insansız hava aracının Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan Sederek ve Şerur kentleri istikametinde keşif uçuşu yaptığını bildirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, söz konusu insansız hava aracının Azerbaycan hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğünü açıkladı.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti

Nahçıvan ismiyle bilinen Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'a bağlı olan ancak kara sınırı bulunmayan özerk bir cumhuriyet.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti topraklarının 17 kilometrelik bölümü, Türkiye ile kara sınırını oluşturuyor. Yani Türk ülkeleri arasında Türkiye ile sınırı olan tek Türk cumhuriyeti.

Kuzeyi ve doğusunda Ermenistan toprakları, güneyi ve batısı İran topraklarıyla çevrili olan Nahçıvan'ın Türkiye açısından büyük öneme sahip.

Türkiye'nin Nahçıvan'da askerî müdahale yetkisi var

Türk toprağı olması ve Türkiye ile sınırı olan tek Türk ülkesi olması dışında Nahçıvan'ı Türkiye açısından önemli kılan tarafı ise garantörlük ilişkisi.

İstiklal Harbi sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün çabalarıyla 16 Mart 1921 tarihinde Rusya ile Moskova Antlaşması imzalanmıştı. Antlaşma; Türkiye ile Sovyetler Birliğini, Nahçıvan'ın garantör ülkeleri yapmıştı.

Kars Antlaşması

13 Ekim 1921'de ise Türkiye, Sovyetler Birliği, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan Kars Antlaşması'nı imzalayarak, Nahçıvan'ın Azerbaycan'a bağlı özerk bölge olduğunu teyit etti.

Kars Antlaşması; Nahçıvan'ın toprak bütünlüğünü hükme bağlamış ve garantör ülke olarak Türkiye'ye askerî müdahale yetkisi vermişti.

Bu yetkiye göre Türkiye, bir üçüncü ülke tarafından Nahçıvan'a yapılmış bir saldırıyı kendi topraklarına yapılmış sayabiliyor ve askerî varlığıyla müdahil olabiliyor.

Yorumlar (0)