Naci Görür'den İstanbul depremine 7 maddelik uyarı

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, muhtemel İstanbul depremi hakkında sosyal medya hesabı üzerinden uyarıda bulunarak, 7 madde paylaştı.

GÜNDEM 26.03.2023, 10:22 26.03.2023, 17:39
Naci Görür'den İstanbul depremine 7 maddelik uyarı

Türkiye 6 Şubat günü felakete uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler 11 kenti enkaza dönüştürdü. Yaşanan depremlerin sonrasında ise dikkatler İstanbul'a çevrildi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul'un depreme hazırlanması" başlığıyla 7 madde sıraladı.

7 madde sıraladı

Prof. Dr. Görür, açıklamasında şu ifadelerde bulundu: "Arkadaşlar uzun sürelerle bazı tweetler atacağım. Söylediklerim eğer dinlerlerse siyasilere ve idarecilere yönelik olacaktır. Bir şekilde paylaşırsam belki okurlar diye düşünmekteyim. Bizim danışma komisyonlarına getirilmemizden bir sonuç çıkmıyor. Yine kendi bildikleri doğrultuda gidiyorlar.

İstanbul’un depreme hazırlanması:

1- İstanbul ve çevre bölgelerde bulunan organize sanayi bölgeleri ve çoğu sanayi kuruluşları Marmara Bölgesinden uzaklaştırılmalı, Anadolu’da bu kuruluşlar adına uygun ortamlar oluşturulmalı ve teşvik mekanizmaları sağlanmalıdır.

2- İstanbul'a nüfus getirecek olan yatırımların önüne geçilmeli ve kentten Anadolu'ya yapılacak göç teşvik edilmelidir.

3- İstanbul için bina ruhsatlarına engel getirilmeli, iskan ve imar kısıtlanmalıdır.

4- İstanbul'da yapı stoku ve altyapı ivedi bir şekilde kontrol edilmeli ve depreme karşı dirençli yapılmalıdır.

5- Bu durumları engelleyecek yasalar yerine yeni düzenlemeler çıkartılmalıdır.

6- Bina kontrolleri vatandaşların talebine bağlı şekilde yapılmamalı hızla ve bizzat devlet kontrolünde sağlanmalıdır.

7- Depreme karşı dirençsiz olan binalar devlet eliyle dirençli duruma sokulmalı veya yıkılıp tekrar inşa edilmeli. Eğer vatandaş da bu durumun içerisinde yer alacaksa uzun süreli ucuz kredi sağlanmalıdır."

Yorumlar (0)