Müzakerelerin 3. turu pazartesi günü

10. gününe girilen Ukrayna-Rusya savaşında bölgeden endişe verici haberler gelmeye devam ediyor. Ukrayna'nın stratejik liman şehri Mariupol'un, bu sabah Rus birlikleri tarafından ablukaya alındığı açıklandı. Şehrin belediye başkanı, insani koridor konusunda yardım talep ederken, Rusya'nın en önemli komutanlarından ve Putin'in sağ kolu olarak değerlendirilen Tümgeneral Sukhovetsky'nin öldürüldüğü bildirildi. Ukrayna-Rusya müzakerelerinin 3. turunun 7 Mart'ta gerçekleştirileceği açıklandı. İşte Ukrayna savaşında dakika dakika yaşananlar...

GÜNDEM 06.03.2022, 01:00 06.03.2022, 02:16
Müzakerelerin 3. turu pazartesi günü

Ukrayna-Rusya savaşında 10. güne girilirken bölgedeki tansiyon her geçen gün biraz daha artıyor. İşte Ukrayna savaşında dakika dakika yaşananlar...

01.43 - ABD merkezli olan finansal hizmet firmaları Mastercard ve Visa, Rusya'daki operasyonlarını ikinci bir duyuruya kadar askıya aldıklarını açıkladı.

00.59 - IMF, Ukrayna'da devam eden savaşın global ekonomi üzerinde 'ağır' etkileri olacağı hususunda uyardı.

00.32 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Polonya-Ukrayna hududunda Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile görüştü.

00.09 - Ukrayna ordusu, son 24 saat içerisinde Rus ordusuna ait 5 helikopter ve 2 uçak düşürdü.

Zelenskiy: Sokağa çıkın ve saldırıya geçin

23.42 - Zelenskiy: Düşmandan geri alınan topraklarımızın her bir metresi zafere doğru bir adımdır. Sokağa çıkın ve saldırıya geçin.

23.27 - Rusya’da Ukrayna'dan gelecek olan yabancı ülke vatandaşlarına hudut geçişinde kolaylık sağlanacak.

22.55 - Dışişleri: Bugün 247 kişi daha Ukrayna'dan tahliye edildi. Toplam sayı 11.496 oldu. 

22.12 - Rus ordusuna ait bir füzenin sivillerin yaşadığı bir apartmanı vurduğu iddia edildi.

22.09 - Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, ABD'li mevkidaşı Wendy Sherman ile Ukrayna'daki son durumu görüştü.

21.32 - Putin ile yüz yüze görüşen İsrail Başbakanı Bennet, Zelenskiy ile telefonda görüştü. 

20.54 - Rusya Dışişleri: Ukrayna'ya silah yardımını durdurun. Stinger füzeleri teröristlerin eline geçebilir. 

20.53 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Eğer NATO tarafından uçuğa yasak bölge ilan edilemiyorsa bu onların kuvvetsiz olduğunu gösterir. 

19.41 - İsrail Başbakanı Naftali Bennet Rusya'ya gitti.

19.38 - Rusya: Ukrayna ateşkesi uzatmak istemedi. 

19.31 - Rusya Savunma Bakanlığı: Bugün 2 uçaksavar füze sistemi, 5 radar istasyonu ve 5 savaş uçağı imha edildi. 

19.27 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü.

Müzakerelerde 3. turun tarihi açıklandı

19.11 - Ukrayna basını: Müzakerelerin 3. turu 7 Mart'ta gerçekleştirilecek.

19.03 - ABD Senatosu: Doğu Avrupa'daki ülkelere Ukrayna'ya Rus yapımı savaş uçakları tesis etmeleri için ricada bulunuldu.

18.34 - BM: 1.368.864 mülteci Ukrayna'yı terk etti. 

Ukrayna: "Rusya ateşkese uymadı tahliyeler durduruldu"

16.50 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

16.44 - Ukrayna’da bir Rus saldırısında, İngiliz Sky News isimli televizyon kanalının başmuhabiri Stuart Ramsay ile birlikte 4 meslektaşının yaralandığı açıklandı.

16.27 - Putin, Rusya'da olağanüstü hal ya da sıkıyönetim uygulama gibi bir düşüncelerinin olmadığını açıkladı.

16.25 - Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna'da bulunan askeri altyapıyı yok etme girişimlerinin tamamlanmaya yaklaştığını bildirdi.

16.04 - Ukrayna, Rusya’nın ateşkes ihlali sebebiyle Volvonaha ve Mariupol şehirlerindeki tahliye operasyonlarının durdurulduğunu açıkladı.

Kuşadası'nda Rusya protestosu!

15.58 - Kuşadası'nda ikamet eden Ukraynalılar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları protesto etti. Kaya Şavkay Meydanı'nda bir araya gelen grup, "Savaşı durdur, savaşa hayır", "Susma, Ukrayna yanıyor!" yazılı dövizler taşıdı.

15.51 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD, Polonya ve NATO müttefikleri arasında şu ana kadar hiç olmadığı düzeyde yoğun bir iş birliği olduğunu söyleyerek, "Biden'ın söylediği gibi, NATO topraklarının her noktasını savunacağız." sözlerini kullandı.

15.36 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler ile ilgili Kiev’den yeni bir tarih henüz almadıklarını söyleyerek, “Ukrayna, bir sonraki müzakerenin başlamasını ertelemek amacıyla devamlı olarak bahaneler buluyor.” şeklinde konuştu.

15.22 - Ukrayna’da vatandaşlar, şehirlerine giren Rus askerlerini protesto etmek amacıyla sokaklara çıktı. Ukrayna ordusu, Ukrayna'yı Rus birliklerinden kurtarmak için uğraşırken, vatandaşlar ise bir yandan sokaklara çıkarak Rus ordusuna “ülkenize dönün” çağrısında bulunuyor.

Ukrayna ordusu, Rus helikopterini düşürdü

15.17 - Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Lviv'den hareket eden yardım treni Zaporijya'ya vardı. Resmi personeller ve gönüllülerin desteğiyle birlikte 4 vagon malzeme Zaporijaya'da trenden indirildi.

15.07 - İspanyol tekstil firması Inditex, Ukrayna'yı işgali sebebiyle Rusya'yı boykot ederek, geçici olarak Rusya'daki ticari faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı.

14.31 - Adana'da ikamet eden Ukraynalılar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını protesto ederek bu Rusya'ya tepki gösterdi.

14.27 - Online ödeme platformu olarak bilinen PayPal, Ukrayna'daki savaş sebebiyle Rusya'daki hizmetlerini askıya aldığını duyurdu.

14.25 -  Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle son 24 saat içinde Ukrayna'dan Polonya'ya 106 bin kişi geçti.

14.19 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslar için geldiği Azerbaycan’da, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının durdurulması için çabalarını sürdüreceklerini açıkladı.

14.18 - Kremlin Sözcüsü Peskov, dünyanın, ABD ve Avrupa'nın herhangi bir ülkeyi izole edebilmesi için çok büyük olduğunu, Rusya’dan çıkan yabancı firmaların da yakında geri döneceklerini ifade etti.

13.02 - Güney Kıbrıs Rum yönetiminin,  Ukrayna'daki saldırıları sebebiyle ikmal için gelen ve Rusya'ya ait olduğu belirlenen 5 savaş gemisinin Limasol Limanı'na demirlemesine müsaade etmediği kaydedildi.

12.49 - Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Asım Ahmed, Pakistan'daki 20'den fazla yabancı ülke büyükelçisinin  Rusya’yı kınaması yönünde İslamabad’a çağrıda bulunmalarını “kabul edilemez” olarak değerlendirdi.

12.47 - Ukrayna ordusunun düşürdüğü Rus helikopterinin görüntüleri yayınlandı. Seyir halinde olduğu esnada vurulan helikopter, aniden yere çakıldı.

Rusya, sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes uygulama kararı aldı

12.02 - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, her sene Rusya'ya 90 milyon dolar değerinde ihracat yapan Kenya'nın tarım sektörüne büyük zarar verdi.

11.17 - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "24 Şubat'ta insani yardım amacıyla 2 adet A400M uçağımızı Ukrayna'ya yolladık. Orada bulunan vatandaşlarımızın da tahliyesinin gerekli planlamasını yapmıştık. Oraya gittikten sonra hava sahasının kapatılması sebebiyle 2 uçağımız, Borispol Havaalanı'nda bekliyor. Bu anlamda hem Ukrayna hem de Rusya ile temaslarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

11.11 - Sabah saatlerinde, Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenler çalıyor.

11.10 - Ukrayna asıllı milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş, Ukrayna'ya yönelik Rusya'nın açtığı savaştan ciddi endişe duyduğunu ifade ederek, "Şu an birçok çocuk acı çekiyor ve bu bizim için çok trajik." sözlerini kullandı.

10.55 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, 2037 askeri altyapı tesisinin Ukrayna'da imha edildiğini açıkladı.

10.45 - Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasından sonran yaşadıkları kentlerin bombalandığı Azerbaycan vatandaşları, otobüsler aracılığıyla geldikleri Türkiye üzerinden Azerbaycan'a geçiş yapıyor.

10.02 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'ya karşı Ukrayna'nın savaşı kazanabileceğini ifade etti.

09.45 - Güneydoğu Asya ülkelerinden biri olan Singapur, "Ukrayna'yı işgali sebebiyle" Rusya'ya karşı yaptırım kararı aldıklarını duyurdu. Rusya'ya yönelik yaptırımlarını açıklayan ülke, "stratejik mallar" olarak değerlendirilen askeri ya da çift kullanımlı ürünlerin aktarımı ve ihracatı üzerinde kontrol uygulayacak.

09.36 - Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol ve Volnovaha kentlerindeki sivillerin çıkması için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla bu bölgelerde geçici ateşkes uygulayacaklarını açıkladı.

Zelenskiy, "kaçtı" iddialarını video ile yanıtladı: "Kaçmadım, Kiev'deyim"

07.25 - Japon hükümeti, Belarus'a seyahat etmekten kaçınmaları yönünde vatandaşlarına tavsiyede bulundu. Japonya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'ya işgal saldırısı başlatan Rusya'nın "faaliyetlerinde rol aldığı" gerekçesiyle Belarus'a yönelik seyahatten kaçınma" uyarısı yaptı.

04.36 - Ukrayna'dan tahliye edilen, büyük bir bölümü üniversite öğrencisi olan 248 Ekvadorlunun, başkent Quito'ya ulaştığı aktarıldı.

04.35 - Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Kiev'den ayrıldığı yönündeki iddialara sosyal medya üzerinden paylaştığı video ile yanıt verdi ve "Kimse hiçbir yere kaçmadı, buradayım. Kiev'deyim." sözlerini kullandı.

Zelenskiy'den NATO'ya sert tepki: "Ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor"

03.48 - Ukrayna Parlamentosunun silah yardımı isteğine olumsuz cevap veren Meksika hükümeti, yalnızca insani yardımda bulunacağını duyurdu.

03.07 - Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik işgali sebebiyle Ukrayna’dan kaçarak Almanya’nın Berlin kentine ulaşan göçmenleri, tren istasyonunda gönüllüler karşılıyor.

02.37 - Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi, Ukrayna'daki krizin en ideal çözümünün müzakere ve diyalog yolu olduğunu ifade etti.

01.53 - İtalya, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımlar kapsamında, Rusya'nın en zengin iş insanlarından biri olan Aleksey Mordaşov'a ait olduğu belirtilen 65 milyon euro değerindeki lüks yata el koydu. 

01.50 - Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Ukrayna'yı uçuşa yasak bölge ilan etmeyi reddetme kararını sert bir dille eleştirdi ve bu kararın, Ukrayna kentlerinin bombalanmasına yeşil ışık yaktığını ifade etti. Zelenskiy ayrıca "Bugünden sonra ölen insanların tamamı sizin yüzünüzden ölüyor." sözlerini kullandı.

01.45 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olarak bilinen Moody's, Rus işgali altındaki Ukrayna'nın kredi notunu "B3"ten "Caa2"e düşürdü.

Fransa'dan BMGK'ya "Nükleer" çağrısı

01.27 - ABD Merkezli yayın kuruluşları Bloomberg ve CNN, Rusya lideri Putin'in Ukrayna’daki savaşa yönelik "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezasını öngören kararı onaylamasından sonra Rusya'daki işlem ve faaliyetlerini askıya aldıklarını açıkladı.

01.21 - ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 9-11 Mart arasında Ukrayna-Rusya savaşını ve ABD'nin NATO'nun doğu bölgesine desteğini görüşmek amacıyla Romanya ve Polonya'ya gidecek. 

01.18 -  Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna'da bulunan nükleer tesislerin güvenliğinden endişelendiklerini belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya davet ettiklerini duyurdu.

01.04 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken ülkeden ayrılarak Polonya'ya gelen Ukraynalılar, Medyka'daki sınır kapısında beklemeye devam ediyor.

00.13 - Rus güçlerinin şiddetli saldırıları altındaki Ukrayna'nın Harkiv kentinin Belediye Başkanı Terehov, Rus ordusuna karşı kentteki askerlerin şiddetli bir direniş sergilediğini, düşmanı teçhizat ve asker kaybına uğrattığını ifade etti.

00.11 - Sosyal medya üzerinden Ukrayna'nın Abuja Büyükelçiliği tarafından gönüllü yabancı savaşçı ilanı yayınlanmasından sonra 200 Nijeryalı bu ilana başvuru yaptı.

00.10 - ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Rusya lideri Putin'in nükleer güçlerin de dahil olduğu stratejik güçleri teyakkuza geçirme emrinden beri Rusya'nın nükleer kuvvetlerinin konuşlanması konusunda değişiklik yaşanmadığını açıkladı. 

Yorumlar (0)