Müzakerelerde 3. tur sona erdi: Yine ateşkes çıkmadı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal harekâtında 12. güne girildi. Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliye edilmesi amacıyla Mariupol, Sumi, Harkov ve Kiev kentlerinde insani koridor açılacağını açıkladı. İnsani koridorun ve geçici ateşkesin, Rusya saati ile saat 10.00'da başlayacağı açıklandı. Müzakerelerin 3. turundan da sonuç çıkmadı.

GÜNDEM 07.03.2022, 23:30 08.03.2022, 01:36
Müzakerelerde 3. tur sona erdi: Yine ateşkes çıkmadı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal harekâtında 12. güne girilirken, bölgede gerilim tırmanmaya devam ediyor. Ukrayna-Rusya savaşında dakika dakika yaşananlar...

01.13 - Pentagon: Polonya'nın Ukrayna'ya savaş uçağı verme hususu ABD gündemine Zelenskiy tarafından getirildi.

00.06 - Beyaz Saray: Rus petrolünü yasaklama hususunda an itibarıyla karar vermedik.

Rusya'dan geçici ateşkes kararı

23.49 - Rusya, Ukrayna'nın Mariupol, Sumi, Kiev, Çernigiv ve Harkiv şehirlerinden sivillerin tahliye edilmesi için Moskova saatine göre 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

23.30 -  Rusya, Jitomir'de yakıt deposunu imha etti.

23.13 - Beyaz Saray: Polonya'nın Ukrayna'ya uçak tedariki hususunda çalışıyoruz. 

23.05 - Ukrayna Dışişleri Bakanı: Putin ile Zelenskiy'nin görüşmesi gerekiyor çünkü kararları Putin'in verdiğini biliyoruz. 

22.37 - Rusya Başbakan Yardımcısı: Rus petrolüne ambargo uygulanırsa brent petrol fiyatları 300 doları aşabilir. 

22.15 - Erdoğan, Moldovalı mevkidaşıyla Ukrayna'daki son durumu görüştü. 

22.13 - Johnson, Scholz, Macron ve Biden Ukrayna'ya yönelik haksız ve nedensiz işgali sebebiyle Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları sürdürme kararı aldı.

21.33 - BM: 24 Şubat'tan bu yana 406 sivil yaşamını yitirdi. 

21.12 - Rusya Müzakere Heyeti: İnsani koridorun yarın uygulamaya geçeceğini umuyoruz. Herhangi bir olumlu neticeden söz etmek için erken. Müzakerelerin 4. turu yakın zamanda Belarus'ta gerçekleştirilecek.



Müzakerelerin 3. turundan da sonuç çıkmadı

20.56 - Ukrayna Müzakere Heyeti: İnsani koridorlar hususunda ufak pozitif gelişmeler oldu. Çatışma durumuna ilişkin bir netice çıkmadı. Ateşkes hususunda görüşmeler sürecek. 

20.55 -  Polonya'dan Ukraynalı mültecilere 18 ay kalma izni.

20.49 -  Pentagon: Rusya'nın Ukrayna'da savaşmaları için Suriye'den savaşçı topladığı iddiaları doğru. 

20.47 - Müzakerelerin 3. turu sona erdi.

20.43 - Kiev'de silah ve patlama sesleri duyulmaya başlandı.

19.41 - Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rus ordusu Kiev'deki insani koridoru engelliyor. 

18.27 - Kiev'e seyir füzesi fırlatıldı.

18.20 - Ukrayna: Makariv bölgesindeki saldırılarda 13 sivil yaşamını yitirdi.

17.30 - Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu Belarus sınırında bulunan Brest'te başladı.

16.44 - Eline silah alıp ülkesini savunmak üzere orduya giren Ukraynalı oyuncu Pasha Lee, saldırıların 12. gününde yaşamını yitirdi.

16.09 - İngiltere Başbakanı Johnson, Ukraynalıların ülkeye kontrolsüz bir şekilde giremeyeceğini sölyeyerek binlerce vize başvurusunun işleme alındığını söyledi.

15.00 - 3'üncü müzakerelerin saati bugün 17.00 olarak bildirildi. Moskova heyetinin Belarus'ta bulunduğu kaydedilirken Kiev heyetinin beklendiği ifade edildi.

15.00 – Belarus, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sebebiyle Minsk için daha önceki seferleri iptal etmişti. Sivil uçuşlara kapatılan hava sahasında uçuşların 7 Mart 2022’ye kadar iptal edildiğini bildirmişti. Ukrayna hava sahasının hala açılmaması nedeniyle sefer iptali, 9 Mart 2022 tarihine kadar uzatıldı.

14.59 - Kremlin, ordularının Ukrayna topraklarından çıkması için derhal gerçekleştirilmesini istediği şartlarını açıkladı. 3 şart, dünyaya şu cümlelerle servis edildi:

1- Kırım, Rus toprağı olarak tanınacak. 
2- Luhansk ve Donetsk de bağımsız devlet olarak varlığını sürdürecek.
3- Ukrayna anayasası değişecek ve herhangi bir gruba dahil olma hedefleri sonlandırılacak.

Tüm bunların Ukrayna tarafından kabul edilmesi halinde Rus orduları, Ukrayna topraklarını derhal boşaltacak.

14.17 – Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı ve Rus mevkidaşlarıyla 10 Mart 2022 tarihinde Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda görüşeceklerini bildirdi.

ABD'den uyarı: "NATO, teyakkuzda bekliyor"

14.11 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "İster bir hafta ister bir ay ya da daha çok sürsün. Tamamen Ukrayna'nın kazanacağına inanıyorum." açıklamasını yaptı.

14.09 - Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna'da yerlerinden olan siviller için 30 ton tıbbi ve insani yardımda bulunduğunu açıkladı.

13.52 - Rusya, Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Ukrayna tarafından Uluslararası Adalet Divanında açılmış olan davanın bugünkü duruşmasına katılmadı.

13.27 - Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Ukrayna lideri Zelenskiy ile telefonda görüştüğü duyuruldu.

13.22 - Ukrayna’da ikamet eden bir Hint doktorun, evinin bodrum katında jaguar ve siyah panterle mahsur kaldığı aktarıldı.

13.20 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya-Ukrayna savaşı üzerine yaptığı değerlendirmede, "Sürekli oalrak NATO müttefiklerimizle durum güncellemesi yapıyoruz. Nato’ya herhangi bir saldırı olması halinde korumak için harekete geçilir. Uçaklar şu an teyakkuz halinde bekliyor, en kısa sürede saldırılar durdurulmalı." açıklamasını yaptı.

13.18 -  Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna'dan komşu ülkelere yaklaşık 1 milyon 735 bin 68 mültecinin geçtiğini açıkladı.

13.17 - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu,  Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Başkan Grossi’nin katılımıyla birlikte, Ukrayna’daki nükleer santrallerin güvenliği ile İran’ın nükleer faaliyetlerini değerlendirmek için toplandı.

13.17 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna'dan ayrılarak Polonya'ya geçen siviller, Korczowa sınır kapısındaki toplanma merkezlerinde geçici konaklıyor. Daha sonra siviller, otobüslere binerek Polonya'nın Varşova şehrine gidiyor.

13.12 - İsveç devlet televizyonu tarafından düzenlenen anket sonucunda, Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine yönelik desteğin yüzde 25'den 49'a yükseldiğini ortaya koydu.

Ukrayna'dan Polonya'ya geçen sığınmacı sayısı 1 milyon 67 bin oldu

13.09 - Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle 5 milyona yakın kişinin Ukrayna'yı terk etmesini beklediklerini ve bu duruma hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etti.

12.56 - Ukrayna lideri Zelenskiy, "İşgal şu an devam ediyorsa ve Ukrayna’ya karşı Rusya, planlarından vazgeçmiyorsa o zaman yeni yaptırımlar gerekiyor" açıklamasını yaptı.

12.50 - Almanya'da, yurt dışı siparişlerdeki artışın etkisi sonucunda fabrika siparişleri, ocak ayında yüzde 1,8 artarken, Ukrayna savaşı sonrasında siparişlerin geleceğine ilişkin belirsizlik artıyor.

12.49 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, 2 bin 396 askeri altyapı tesisinin Ukrayna'da imha edildiğini açıkladı.

12.36 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Belarus sınırından Rusya'nın füze saldırılarının devam ettiğini açıkladı. 

12.24 - Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Ukrayna'ya yönelik savaş açan Rusya'ya yaptırımların uygulanmasının yolunu açacak yeni bir yasa tasarısını meclisten geçirmeyi planladıklarını duyurdu.

12.19 - Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, Ukrayna ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

12.01 - Ukrayna, bir Rus savaş gemisini Karadeniz’de etkisiz hale getirdiklerini bildirdi.

11.43 - Uluslararası Cimnastik Federasyonu, savaş yanlısı sembol sebebiyle Rus sporcu Ivan Kuliak ile ilgili soruşturma başlattı.

11.28 - Polonya Sınır Muhafızları, 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna sınırından 1 milyon 67 bin kişinin geçtiğini ve Polonya’ya sığındığını açıkladı.

Fransa'dan endişelendiren açıklama: "Savaş, Avrupa'nın kapısına dayandı"

11.13 - Fransa Savunma Bakanı Parly, Romanya bulunan NATO birliğine ve Fransız askerlerinin bulunduğu kampa yönelik ziyaretinde, Avrupa’nın kapısına savaşın dayandığını ifade ederek, bu savaşın Avrupa sınırlarından içeri girmesine müsaade edilmemesini istedi.

11.09 - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sivillerin tahliyesi için Ukrayna'da ateşkes ilan edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, ateşkesin kalıcı duruma gelmesi ve barış müzakerelerinin netice vermesi adına girişimlerimizi sürdüreceğiz” sözlerini kullandı.

10.30 - Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden gelen açıklamada, “Mıkolayiv şehri genelinde yerleşim bölgelerine roket saldırısı gerçekleştirildi. Saldırılar neticesinde bir fabrikada ve 5 yerleşim yerinde yangın çıktı.” ifadeleri kullanıldı.

10.26 - Japonya, Rusya'ya seyahat etmekten kaçınmaları yönünde vatandaşlarına tavsiyelerde bulundu. Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya uygulanan yaptırımlar gerekçesiyle bu ülkeye seyahatten kaçınılması uyarısını yaptı.

10.00 - Ateşkes başladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, "Mariupol'de insani koridorları açmak amacıyla her şeyi yapıyoruz" sözlerine yer verildi. Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, ülkeye mühimmat ve silah tedariki için önemli ilerleme sağlandığını belirterek Rusya'ya "sürpriz" taahhüdü verdi.

09.50 - Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanı Podolyak, “Heyetimiz, Rusya ile müzakerelerde "ortak tutumlar/pozisyonlar” üzerinde anlaşma sağlanana kadar teklif sunmayacak" sözlerini kullandı.

Rusya açıkladı: Saat 10'dan itibaren geçici ateşkes ilanı

09.41 - Sumı bölge yönetimi, tahliye için anlaşmaya varılmadığını ifade ederek, hiçbir otobüse binmemeleri konusunda halka uyarılarda bulundu.

09.38 - Polonya İçişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, son 24 saat içinde 142 bin göçmenin Polonya'ya geçtiğini ve savaşın başladığı günden beri bunun, en yüksek rakam olduğunu duyurdu.

09.10 - Rusya'nın savaş açmasından sonra yaşadıkları ülkeyi terk ederek Türkiye'ye gelen Ukraynalı vatandaşlar, tekrar ülkelerine dönmeyi umut ediyor.

08.39 - Rusya, Ukrayna'nın Mariupol, Kiev, Sumi ve Harkiv kentlerinden sivillerin tahliye edilmesi için Rusya saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

06.16 - Yerel basına demeç veren Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, 52 ülkeden yaklaşık olarak 20 bin kişinin Rusya’ya karşı Ukrayna ordusunda savaşmak amacıyla başvuruda bulunduğunu bildirirken, söz konusu başvuruların hangi ülkelerden geldiği bilgisini ise paylaşmadı.

'Rusya, Suriyeli savaşçıları Ukrayna'ya götürüyor'

06.05 - Rusya’nın, şehir savaşlarını daha önce tecrübe etmiş, yabancı Suriyeli savaşçıları savaşmak için Ukrayna'ya götürmek amacıyla topladığı öne sürüldü. 

03.32 - Filistin Başbakanı İştiyye, tüm dünyanın Ukrayna'daki savaşla ilgilenmesi sebebiyle İsrail’in, Filistinlilere karşı sahadaki infaz operasyonlarını artırdığını ifade etti.

03.10 - ABD ve Avrupa devletlerinin Rus petrolüne ilişkin ambargo uygulamasının arzı daraltacağı kaygıları sonrasında brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 130 doların üstüne çıktı.

02.36 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus askeri birliğinin Luhansk tarafındaki çatışmalarda 40 asker ile birlikte 11 askeri aracını kaybettiğini duyurdu.

02.32 - Rusya Savunma Bakanlığı, son aktardığı iddiada Harkiv’de Ukrayna istihbaratının, muhtemel bir radyoaktif provokasyona hazırlandığını öne sürdü.

02.00 - Arjantin'de, Rusya'nın saldırısına maruz kalan Ukrayna'ya dayanışma ve destek gösterisi gerçekleştirdi.

Zelenskiy: "Silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz"

01.48 - ABD’de Beyaz Saray'ın önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını kınayarak Ukrayna'ya destek gösterisi gerçekleştirdi.

01.47 - Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber Fransız Rafale savaş uçakları, Polonya sahasında devriye uçuşları düzenlemeye başladı.

01.42 - Çevrim içi yayın platformu olan Netflix, Rusya’daki faaliyetlerini durdurduğunu bildirirken, video paylaşım platformlarından biri olan TikTok, Rusya'daki birtakım hizmetlerini askıya aldığını açıkladı.

01.21 - İsrail İçişleri Bakanı Ayelet Shaked, Yahudiler dışındaki Ukraynalı mültecilerin İsrail'e gelmeye devam edemeyeceğini açıkladı.

01.10 - Nijerya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle 1113 vatandaşını Ukrayna'dan tahliye etti.

01.01 - Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, "Silahsız sivillerin bombalanmasını asla affetmeyeceğiz." sözlerini kullandı.

00.31 - İsrail hükümetinin, Ukrayna’da yaşanan savaştan kaçan Yahudileri İsrail'e getirmek amacıyla düzenlediği tahliye operasyonu çerçevesinde 300 kişilik Yahudi kafilesi Tel Aviv'e vardı. Ukraynalı Yahudi kafilesini getiren 3 uçak, İsrail Yahudi Ajansı ve İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanlığının başlattığı tahliyeler aracılığıyla Tel Aviv'in Ben Gurion Havaalanı'na indi.

00.22 - Lübnan, Ukrayna'da ikamet eden Polonya yolu üzerinden 100 vatandaşını daha tahliye etti.

00.17 - İsveç Genelkurmay Başkanı Byden, Ukrayna'ya yolladıkları askeri malzemenin ülkeye ulaştığını açıkladı.

Yorumlar (0)