Mustafa Varank: "Türkiye'ye beyin göçünü özendiriyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uygulanan programlarla Türkiye’ye beyin göçünü özendirip kaliteli çalışmalar yapan bilim insanlarını ülkemizde kalması konusunda teşvik etmeye çalıştıklarını açıkladı.

GÜNDEM 17.03.2021, 16:31 17.03.2021, 18:09
Mustafa Varank: "Türkiye'ye beyin göçünü özendiriyoruz"

TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı Tanıtım Toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’deki bilimsel çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu. 

“Bilim insanlarımızı el üstünde tutuyoruz”

Türkiye’de bilimsel çalışma ve araştırma yapılması konusunda herhangi bir eksikliğin olmadığına dikkat çeken Varank, bilim insanlarının el üstünde tutulduğunu ve onlara her türlü desteğin verildiğini belirtti. Bu bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarının siyasetten bağımsız olarak ülkenin geleceğine yatırım anlamına geldiğinin farkında olduklarına vurgu yaptı.

Uluslararası Lider Araştırmacılar adıyla TÜBİTAK tarafından yürütülen programlar sonucunda Türkiye’ye birçok bilim insanının geldiğini ve onlara destek sağlandığını belirten Varank, muhalefetin, Türkiye’de özgür ve bağımsız bir bilimsel araştırma ortamının olmadığı iddialarının gerçek dışı olduğunu aktardı.

“Siyasetin dışında tutmamız gerekiyor”

Bilimsel çalışmaların siyasetin dışında tutulması gerektiğine dikkat çeken Varank, muhalefetin problemlerinden birinin de bilim, sağlık ve eğitim gibi alanları siyaset arenası olarak görüp buna göre tepki vermesi olduğunu söyledi. Özellikle FETÖ üyesi kişilerin bu eleştirilerde bulunmasının absürt olduğunu ve onların görmesi gereken muameleyi mahkemelerin gösterdiğini ifade etti.

“100 araştırmacı kazandırmayı hedefliyoruz”

TÜBİTAK projeleri kapsamında araştırma yapmak için Türkiye’ye dönen ve başarılı çalışmalara imza atan bilim insanlarına ek olarak en az 100 araştırmacının daha ülkeye kazandırılması için çalıştıklarını belirten Mustafa Varank, bizzat iletişime geçip Türkiye’ye gelmek istiyoruz diyen araştırmacıların da olduğunu ve onlara her türlü desteğin verildiğini söyledi.

“Türkiye cazibe merkezi haline geldi”

Bakanlık ve TÜBİTAK olarak bilim insanlarına çok büyük imkanlar tanıdıklarını belirten Varank, Türkiye’yi bilimsel manada cazibe merkezi hâline getirdiklerini vurguladı. Varank, bundan sonra da bu bilim insanlarına desteklerini devam ettireceklerini ve burada kalıp, öğrenci yetiştirmeleri konusunda kendilerini teşvik edeceklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)