Mustafa Şentop'tan 'güvenlik soruşturması' açıklaması: 'Yeniden oylama...'

Meclis Genel Kurulu'nda oylanan "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi", muhalefet partilerinin milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

GÜNDEM 01.04.2021, 17:59 02.04.2021, 11:46
Mustafa Şentop'tan 'güvenlik soruşturması' açıklaması: 'Yeniden oylama...'

Kamuda ilk kez göreve başlayacak olanlar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması zorunluluğuna ilişkin düzenleme görüşmelerinden sonra maddelere geçilmesi amacıyla mecliste oylama yapıldı.

"Tekrar oylanacak"

Şentop, teklifle ilgili oylamanın tekrar yapılması kapsamında Meclis Genel Kurulunda bir oylama daha yapılacağını açıkladı ve şunları kaydetti:

"Son karar, başkanlık tezkeresiyle kararlaştırılacak. Burada oylamayla ilgili 13'üncü maddeye göre önemli bir yanlışlık olduğu tespiti var ve bunun Genel Kurulun oyuna sunulması söz konusu… Meclis Genel Kurulu, oylamanın tekrarlanmasına ilişkin bir irade ortaya koyarsa oylama tekrarlanacak.

“Daha önce de böyle bir olay yaşandı”

TBMM’de daha önce 2015, 1988, 1997, 1978’de de buna benzer olayların yaşandığını belirten Şentop, açıklamasına şöyle devam etti:

“TBMM'de ilk kez görülen bir durum değil.  2015’te, 1997’de, 1988'de, 1978'de benzer olaylarla karşılaşılmış. İç tüzüğün 141. maddesi, başkan ile katip üyeler beraber saymalı diyor. Aralarında bir ihtilaf yoksa başkan oylamanın sonucu açıklar. Ama herhangi bir ihtilaf söz konusu ise katip üyelerden birisi  yeterli sayı yok diyor. İhtilaf olursa işte o zaman elektronik oylama yapılması gerekiyor. İç tüzük de bunu gerektiriyor. Bu itirazın haksız, haklı olduğuna ilişkin kararı, yöneten başkan veremez. İtiraz varsa bir karar vermeden önce elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor.”

Genel Kurul yönetiminden Meclis Başkanının sorumlu olduğunu belirten Şentop şunları söyledi:

“İç tüzük ve Anayasa, Genel Kurul'u yönetme yetkisini Meclis Başkanı'na veriyor. Meclis Başkanı, Genel Kurul yönetiminden sorumludur. Meclis Başkanı'nın yerine ise Meclis Başkanvekilleri yönetir. Bu yüzden Meclis Başkanı, yönettiği Genel Kurul oturumlarından sorumludur ve ayrıca Meclis Başkan Vekillerinin yönettiği oturumlardan da sorumlu olduklarını söylemek gerekiyor.”

6 Nisan’da yeniden oylama yapılacak

Kamuya ilk kez atanacaklar adaylara ilişkin güvenlik soruşturmasını öngören teklifin, Meclis Genel Kurulu'nda reddedilmesinin ardından yapılan itirazlar sonucu Mustafa Şentop, kanun teklifinin tekrar oylamaya sunulacağını açıkladı.

Bugün yapılan görüşmeler sonucunda, güvenlik soruşturması teklifinin önümüzdeki hafta, 6 Nisan’da yeniden oylanacağını duyurdu.

Yorumlar (0)