MUSKİ uyardı! Hava soğuyor, su sayaçlarına dikkat!

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, kış döneminde hava sıcaklıklarının düşmesi sonrasında sayaçların donmaması amacıyla abonelere uyarılar yaptı. MUSKİ’den gelen açıklamada, su sayaçlarının patlama ve donma tehlikesine karşı abonelerin tedbir alması gerektiği belirtilirken, alınacak tedbirlerle ilgili yapılması gerekenlere ilişkin bilgi verildi. 

GÜNDEM 12.01.2022, 17:37 13.01.2022, 12:13
MUSKİ uyardı! Hava soğuyor, su sayaçlarına dikkat!

Meteorolojiden gelen bilgilerde, Perşembe gününden itibaren, hava sıcaklıklarının bölge genelinde 6-12 derece arasında azalması bekleniyor Gece saatlerinde ise sıcaklıkların 5-15 derece seviyesinde olması bekleniyor Bundan dolayı sayaçların korunması büyük önem taşıyor.  

Su sayaçları iklim koşulları çerçevesinde korunmalı 

MUSKİ Genel Müdürlüğünden gelen açıklamada, soğutma, ısıtma ve elektrik tesisatlarının haricinde su tesisatlarının bir binanın can damarı olduğu aktarılırken şu sözlere yer verildi; “Su tesisatları, elektrik, soğutma ve ısıtma tesisatları gibi binaların can damarı olarak nitelendirebileceğimiz bir yapıdır. Bu sebeple; iklim değişikliklerine karşı su tesisatlarının da korunması önem arz eden konulardandır. Maalesef ki bu tesisatların en büyük düşmanı soğuk havalarda meydana gelen donma olayıdır. Birçok olayda olduğu gibi suyun donma noktası, sayaçlar ve su tesisatları için kritik önemdedir. Don olayı, özellikle su sayaçları ve binadaki su tesisatı hatlarında tahribat oluşmasına, sayacın verimsiz ve etkisiz çalışmasına yol açmaktadır.”

“Donmuş olan sayaca ateş tutulmamalı”

Sayaç içindeki suyun soğuk havalarda bekletilmemesi gerektiğine vurgu yapan MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından şu sözlere yer verildi:

“Don olayı, sayaç içindeki suyun hacminin 1/12 derecesinde artması ile sayacın patlamasına yol açar. Suyun donmasıyla birlikte artan basınç boruyu ve sayacı patlatır. Bu sebeple sayacın patlama aşamasına gelmemesi için sayaç içindeki suyun beklememesi, az olan suyun soğuk havalarda akıtılması lazım. Öte yandan ısıtmasız mekanlarda ve evin dışındaki su sayaçlarını korumak amacıyla; demir, ahşap veya beton korumalı kutulara konulmalıdır. Donan bir tesisata ve sayaca kesinlikle ateş tutmamalı ya da sıcak su dökülmemeli. Donma yüzünden su sayaçlarının zarar görmesi ya da yanlış müdahale neticesinde önemli seviyede su kaybına neden olacaktır. Bunun haricinde vatandaşımız, bu tarz mağduriyetlerde kesintisiz su hizmetinde sıkıntıya girebilir. Bunu engellemek için su sayaçlarının donmaması amacıyla önceden tedbir alınmalı.”

Yorumlar (0)