Müsilajla mücadelede yeni yöntem: Denize oksijen cihazı yerleştirildi

Marmara Denizi'ni istila eden müsilajla mücadele çerçevesinde Kocaeli Körfezi'ndeki 4 farklı noktada ve Pendik'te tespit edilen bir alanda, cihazlar aracılığıyla 30 metre derinliğe oksijen verilecek. 

GÜNDEM 23.06.2021, 07:20 23.06.2021, 10:23
Müsilajla mücadelede yeni yöntem: Denize oksijen cihazı yerleştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da katılımıyla 8 Haziran’daki törenle, Marmara Denizi'ndeki müsilaja ilişkin eylem planı kapsamında Türkiye'nin en büyük deniz seferberliği için harekete geçildi.

Pilot bölgelere oksijen cihazları yerleştirildi

İki haftadır süren temizlik çalışmaları İstanbul, Bursa Mudanya, Yalova, Kocaeli Karamürsel, Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale’de eş zamanlı olarak yürütülüyor.

Müsilajla mücadele çerçevesinde, pilot bölge olarak tespit edilen Pendik açıkları ve İzmit Körfezi’ndeki 5 noktaya Bakan Murat Kurum'un da katılımıyla oksijen seviyesini artış sağlayacak cihazlar denize yerleştirildi.

İleri teknolojili bu cihazlar aracılığıyla denizin 30 metre derinliğine oksijen sağlanacak. Güneş enerjisiyle çalışan cihazlar, yer aldığı alanın 30 metre derinliğinde, 500 metre çapında yaklaşık 16-26 hektar arasındaki genişlikte bir alana etki edebiliyor.

Ekolojik yaşama da katkı sağlayacak

Bir taraftan denizin yüzeyinde bulunan gerginliği temizleyen oksijen cihazları, diğer yandan denizin altındaki ekolojik yaşama da katkı sağlayacak.

6-8 hafta sürecek test aşamasından sonuç alınması halinde bu uygulama, bütün Marmara Denizi'nde uygulanacak.

Öte yandan projede kullanılan bu cihazlarla, yurt dışında deniz salyası sorunlarında daha önce sonuç alındığı belirtildi.

Yorumlar (0)