Müsilaj problemine ilişkin Bakan Kurum'dan açıklama

Bakan Kurum, Marmara Denizi’nden topladıkları örneklerde müsilajın denizin ilk 30 metresinde yoğunlaştığını ve derin sularda olmadığını belirlediklerini dile getirdi.

GÜNDEM 04.07.2021, 22:41 05.07.2021, 17:04
Müsilaj problemine ilişkin Bakan Kurum'dan açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara'daki müsilaj sorununa dair 3 senelik takvim belirlediklerini söyleyerek, "Fakat ben inanıyorum ki önümüzdeki 1,5-2 sene içinde bu takvim ile birlikte adımlarımızı atacağız. Fosfor ve azot seviyesinde, olması gereken seviyeyi yakalamak suretiyle Marmara'yı eski haline getireceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, Marmara Denizi’nde 592 ayrı bölgede temizlik faaliyeti yürüttüklerini ve 10 bin 500 metreküp müsilajın toplanarak bertaraf edildiğini belirtti. 

Çalışmaların başladığı 26 gün evveline göre Marmara'da gözle görülebilir bir iyileşme olduğunu belirten Kurum, "Son 3 haftadaki bilimsel veriler doğrultusunda gördük ki müsilaj Marmara'nın orta bölgesinde değil, daha çok kıyı bölgelerinde varlık gösteriyor. Bu durum da kıyı bölgelerinde gerçekleştirdiğimiz temizliğin ne denli önemli olduğunu da gün yüzüne çıkarmaktadır." şeklinde konuştu. 

"Derin sularda oksijen azalması yok"

Kurum, “Bilim gemimizle beraber Marmara Denizi’nden örnekler topladık. 1200 metre derinliğe kadar bu numunelerimizi aldık ve müsilajın denizin ilk 30 metresinde yoğunlaştığını ve derin sularda bulunmadığını tespit ettik. Derin sularda oksijen düşüşüne dair herhangi bir emare görülmedi. Yine müsilajın İzmit Körfezi’nin batı kesimlerinde daha az olduğunu tespit ettik. Marmara Denizi’nde etkili olan bölgesel kirliliğin giderilmesi maksadıyla geçtiğimiz hafta genelge yayımladık. Bütün Marmara’daki kirleticilerin bu yılın sonuna dek bakanlığımızın 7/24 çevrim içi izleyebileceği şekliyle devamlı olarak ölçüm cihazları takma zorunluluğunu getirdik. Bu şekilde denetimlerimizi sürekli olarak anbean yapabileceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bilimsel faaliyetlerin yürütüldüğünü kaydeden Kurum, mevcut atık su arıtma tesislerin kapasitelerinin yükseltilmesi hususunda çalışmaların sürdüğünü, müsilaj temizlik faaliyetlerine balıkçıların da dahil edildiğini dile getirdi. 







Yorumlar (0)