Müsilaj incelemesi sona erdi: İşte sonuç

Marmara Denizi'nde inceleme yapan akademisyenler, suda deniz salyası (müsilaj) olduğuna dair herhangi bir bulgu tespit etmedi.

GÜNDEM 27.04.2022, 20:30
Müsilaj incelemesi sona erdi: İşte sonuç

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Gazioğlu ve beraberindeki akademisyenler, Marmara'da çalışmalarına devam eden ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait olan Alemdar-2 araştırma gemisinde, Marmara Denizi'ndeki genel duruma ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu.

Gazioğlu, "Bir süredir müsilaja ilişkin duyumlar ve ihbarların akabinde dün itibarıyla aldığımız numuneleri analiz ettik. Boğaz, Adalar ve Tuzla'da inceleme yaptık. İzmit Körfezi'ne kadar gittik. Hiçbir noktada kayda değer bulgulara ulaşamadık. Buralarda müsilaja dair bir bulguya denk gelmedik." dedi.

"Oksijen oranı çok düşük"

Birtakım şeylere rastladıklarını, bahse konu şeylerin müsilaj ile ilişkilendirilemeyeceğini, faaliyetleri sürdüreceklerini aktaran Gazioğlu, şöyle konuştu:

"Kamuoyuna yansıyan görüntülerdeki şeyler polen olabilir. Polen laboratuvarımız mevcut, en kısa sürece numunelerimizin sonucunu açıklayacağız. Maalesef Marmara pek iyi bir durumda değil. Oksijen miktarına ilişkin sorunlar devam ediyor. Bu sorunun kısa süre içinde çözülmesini beklemek pek gerçekçi olmaz. Uzun seneler boyunca devam eden bir tedaviye ihtiyaç var. Şu anki oksijen değerlerimiz çok düşük."

"Durağan sularda oluşuyor"

ODTÜ'den Dr. Hasan Örek ise deniz salyasının ortaya çıkmasında rüzgar ve sıcaklık etkilerini yorumlayarak, "Şimdi daha evvel gerçekleştirilen çalışmalara göre deniz salyasını oluşturan türlerin belirli bir sıcaklıkta yaşadıkları net bir şekilde biliniyor. Bunlar genel olarak ne çok soğuk ne de çok sıcak sever türler. Bunun haricinde de rüzgarların özellikle su kütlelerinin hareketlerinde büyük bir etkisi var." diye konuştu.

Örek, müsilajın genel olarak durağan sularda oluştuğunu da sözlerine ekledi.  

Yorumlar (0)