Müsilaj, gübreye dönüştürülerek doğaya kazandırılacak 

Marmara Denizi’nde toplanan müsilajlar, gübreye dönüştürülerek doğaya kazandırılacak. Bunu gerçekleştirmek için ise tek şart, tesis kurmak. 

GÜNDEM 19.06.2021, 11:31
Müsilaj, gübreye dönüştürülerek doğaya kazandırılacak 

Marmara Denizi’ni saran ve kısa sürede yüzlerce metreküp toplanan müsilajın (deniz salyası) ne yapılabileceği ve tekrar nasıl kullanılabileceği hakkında araştırmalar devam ediyor. Yeni yapılan bir çalışmanın sonucuna göre müsilaj, vakumlama işlemiyle gübre haline getirilip kullanılabilir. 

Balıkesir Edremit’te AR-GE firması sahibi olan Faruk Durukan, müsilaj ile yaptığı çalışma sayesinde örnekleri gübre haline getirip tekrar doğaya kazandırılabileceğini aktardı. 



“Kurutuluşmuş deniz salyası sayesinde geri kazanım mümkün” 

Faruk Durukan: “Deniz salyasının gübreye dönüştürülmesi konusunda bazı çalışmalarımız var. Şu an gördüğünüz, deniz salyasının kurutulmuş hali. Vakum yöntemi ile kuruttuğumuz müsilajın, gübre olarak kullandığımız maddelerin içeriğiyle aynı olduğunu gördük. Bunu daha geniş çaplı yapabilmek için bir tesis kurmamız gerekiyor.” 



“Ağır metallerin temizlenmesi gerekiyor” 

Durukan: “Yaptığımız bu çalışmanın amacı, müsilaj problemini yok etmek değil, temizlenen maddenin ekonomiye nasıl kazandırılabileceği ile ilgili. Şu anda birkaç bölgede yaptığımız araştırmaya göre müsilajın içerisindeki ağır metallerin temizlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız da sürüyor.” 

Yorumlar (0)