Murat Kurum, deprem bölgesinin hasar tespit raporunu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat tarihinde, merkezi Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen depremler sonrasında bölgede, 651 bin 416 bağımsız bölüm olan 232 bin 632 binanın aciliyetle yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunun tespitinin yapıldığını ifade etti.

GÜNDEM 08.03.2023, 10:43
Murat Kurum, deprem bölgesinin hasar tespit raporunu paylaştı

Kurum, depremin ardından yapımına başlanan ve süren proje alanları için, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan Proje Alanları Koordinasyon Toplantısı'nda konuşma yaptı.

Kurum, 4 saat devam eden toplantının, Malatya'daki hasar tespit çalışmalarını yerinde takip etmek ve yeni yapılacak olan yerleşim yerlerine dair fikir alışverişinde bulunmak maksadıyla, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, muhtarlar, uzmanlar ve vatandaşlar ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Malatya'nın 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden en fazla etkilenen şehirlerden olduğunun altını çizen Kurum, "Malatya'mız ilk depremin ardından vatandaşlarımızın dışarı çıkmasından dolayı vefatın oldukça az olduğu, fakat yoğun bir yıkımın meydana geldiği illerimizden. Bundan dolayı Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yaşanan depremde en yoğun şekilde hasar alan illerimizden biri. Umuyorum ki seferberlik ruhumuzla çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. 85 milyon vatandaşımız tek yürek. Bir olup, beraber olup bu zorlu süreci inşallah hep beraber atlatacağız." dedi.

Kurum, arama kurtarma çalışmaları sonrasında geçici barınma alanlarının kurulması amacıyla hızlı bir şekilde harekete geçtiklerini ve çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, "Bu kapsamda Malatya'mızda konteyner şehir uygulamamız sürüyor. Konteyner şehirlerimizde inşallah sıcak sularımız akacak. Banyomuz, tuvaletimiz, buradaki tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal alanlar da projelerin içerisinde bulunacak ve en kısa zamanda buraları bitirerek etaplar halinde teslimlerini yapacağız." dedi.

Depremin ardından Doğanşehir, Akçadağ, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde hasar tespit çalışmaları dahilinde 3 hasar grubundaki binalara tekrar bakılmaya başlandığının altını çizen Kurum, Kilis, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te hasar tespit çalışmalarının bitirildiğini ifade etti.

Bakan Murat Kurum

1 milyon 712 bin binanın incelemesi yapıldı

Depremden etkilenen şehirlerde 5,7 milyonun üzerinde bağımsız bölümden oluşan 1,7 milyon binada inceleme yapıldığını kaydeden Kurum, şunları söyledi:

"İçinde 651 bin 416 bağımsız bölüm yer alan 232 bin 632 binanın acil bir şekilde yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunun tespitini gerçekleştirdik. Malatya'mızda ise 90 bin 347 bağımsız bölümden meydana gelen 32 bin 195 binayı acil yıkılacak, yıkık veya ağır hasarlı olarak belirledik. Umuyorum ki birkaç gün içerisinde 6 şehrimizin de hasar tespit çalışmalarını bitirip vatandaşlarımızı konuya ilişkin e-devlet üzerinden bilgilendirmekle beraber artık hak sahipliği sürecini de başlatmış olacağız."

Kurum, yaşanan deprem felaketinde bir devletin alabileceği en hızlı aksiyonu gösterebilmek amacıyla çabalarını sürdürdüklerinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği dahilinde afet konutlarını yapma sürecini başlatmış olduk. İlk kazmalarımızı ellerimizle vurduk ve Malatya'mızda dailk sözleşmelerimizi imzalamış olduk. Malatya'mızda toplamda 66 bin 230 konut ile 21 bin 449 köy evi inşası yapacağız. Bölgede zemin etüt çalışmaları bitirilen ve en doğru zeminin en sağlam zeminin olduğu yerlerde çalışmalarımızı başlattık. Bu kapsamda bilimin ışığında ve yerel yönetimlerimizle en doğru yerin tespiti ile inşa sürecini başlatıyoruz." dedi.

9 Mart tarihine dek 27 bin 849 konutun yapımına başlanacak

Afet konutlarının inşası amacıyla 21 Şubat tarihinde başlayan ihale süreçleriyle Gaziantep'te 7 bin 890, Kilis'te 645, Adıyaman'da 1161, Kahramanmaraş'ta 5 bin 630, Hatay'da bin 667, Malatya'da 2 bin 420, Şanlıurfa'da 897, Osmaniye'de 152, Adana'da ise 590 konutun yapımına başlandığını duyurdu.

Kurum, afet konutlarının inşası amacıyla 21 Şubat tarihinde başlatılan yapım seferberliğiyle beraber 9 Mart tarihine dek 27 bin 849 konutun yapımına başlanmış olacağını söyledi.

Köy konutlarının da yapımına başlandı

Kurum, bununla beraber, yer seçimleri gerçekleştirilen köy konutlarının inşasına da başlandığını kaydederek, "Kahramanmaraş'ta, Gaziantep'te bin 240 köy evimizin ve tekrar Adıyaman'da köy konutlarımızın sözleşmelerine imza attık ve köy konutlarımızı da 11 şehrimizde eş zamanlı bir şekilde yürütüyor olacağız. Gelecek 2 ay içinde 11 şehrimizin bütününde 309 bin konutumuzun yapım sürecini de başlatmış olacağız." şeklinde konuştu.

Malatya'nın tarihinin eski çağlara giden kadim bir şehir olduğunun altını çizen Kurum, kente yer alan tarihi ve tescilli binaların dikkate alınıp yeni yerleşim yerlerinin planlandığını söyledi. Kurum, bu kapsamda, kentteki bütün paydaşların özellikle de bilim insanlarının sürecin içerisine alındığının altını çizdi.

Kurum, 3 buçuk sene öncesinde meydana gelen depremlerin ardından afetzedelere 1 sene içerisinde yeni konutların inşa edilmesine yönelik söz verildiğini ve bu kapsamda 8 bin 246 konutun bitirilip teslim edildiğini hatırlattı.

Kurum, Malatya ile depremden etkilenen diğer kentlerin tekrar kalkındırılacağını kaydederek, "Kültürüyle, tarihiyle, sanatıyla buradaki tescilli yapılarıyla bu kadim coğrafyayı her alanda yeniden inşallah ayağa kaldıracağız. Hiç kimsenin bu konuda hiçbir endişesi olmasın. Devletimiz bütün gücüyle ve kudretiyle deprem bölgesindedir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)