Murat Kurum, çöp ithal edildiği iddialarına yanıt verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöp ithalatı iddialarına yanıt vererek çevre hassasiyetinin en üst düzeyde tutulup çöp ithalatı diye bir konunun söz konusu olmadığını vurguladı. Kurum ayrıca 29 işletmenin de denetimlerde faaliyetinin durdurulduğu bilgisini paylaştı.

GÜNDEM 07.05.2021, 19:05 09.05.2021, 08:57
Murat Kurum, çöp ithal edildiği iddialarına yanıt verdi

Bakan Murat Kurum, sosyal medya üzerinde başlayan çöp ithalatı tartışmasına dair önemli bir açıklama gerçekleştirdi.

Adana’da ortaya çıkan görüntülerin ardından 29 işletmenin faaliyetinin durdurulduğunu kaydeden Murat Kurum, 32 işletmeye 7.9 milyon TL’lik para cezası uygulandığını kaydetti.

“Çevre hassasiyetine en üst düzey önem gösteriyoruz”

Bakan Murat Kurum, son zamanlarda çevre için atık yönetimine dair çok önemli düzenlemelerin uygulanmaya başlandığını kaydederek, “Çevre hassasiyetini en üst düzeyde göstererek öncesinde yüzde 19 düzeyine çıkarmış olduğumuz geri kazanım oranımızı 2023 yılında yüzde 35 seviyesine, 2035 yılında ise yüzde 60 düzeyine çıkartmayı amaçlıyoruz. Belediyelerimize sağlamış olduğumuz desteklerle beraber nüfusumuzun yüzde 87’si için atık hizmet veriyoruz. Atık toplama faaliyetlerine destek olmak amacıyla atıkta dış alım kotasını yüzde 50 düzeyine kadar düşürdük. Böylece tesislerin de ham maddeye ilişkin ihtiyaçların yarısı kadarını iç piyasadan karşılamaları hususunu da zorunlu kılmış olduk.” dedi.

Bakan Kurum, “Sıfır Atık” projesiyle beraber atıkların azaltılması ev nitelikli olan atıkların da değerli kaynak olarak üretim sürecine dahil edilme amacını belirterek, yerli ham madde miktarının da arttırıldığına işaret etti.

“Plastik atıkların ithal edilmesi bütünüyle yasaklandı”

Murat Kurum, kimlik belgesinin düzenlenmesi konusunun zorunlu hale getirildiğini vurgulayarak, “Ülkemiz sanayisinin ihtiyaç duymuş olduğu temiz ve kaliteli ham madde için kimlik belgesi olmayan bir dönüştürülebilir atığı ülkemize getirmiyoruz. Ülkemiz hiçbir zaman çöp ithal etmemiştir.

Bu yılın başında karışık plastik atık ithalatını bütünüyle yasakladık. Atık yönetimine ilişkin mühim düzenlemeleri yaşama geçirirken geri dönüşüm tesislerinin çok daha iyi bir şekilde faaliyet verebilmeleri için denetimlerimizi aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz.” dedi.

Geri dönüşüm tesisleri için yeni kriterler getirilecek

Bakan Kurum Adana’da ortaya çıkan görüntüler sonrası 139 tesisin denetlendiğini ve 29 işletmenin faaliyetinin durdurulduğunu ve 32 işletmeye ise toplamda 7.9 milyon TL’lik para cezasının verildiği bilgisini paylaştı.

Kurum, çere kirliliğine neden olanlara ilişkin suç duyurusu yapıldığını kaydederek, “Benzer durumlarla yeniden karşılaşmamak için geri dönüşüm tesislerine de önemli kriterler getiriyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)