Murat Kurum: 7/24 çalışıp Marmara’yı müsilajdan kurtaracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara’yı etkisi altına alan müsilaj sorununa ilişkin gerekli incelemelerin yapıldığını söyleyerek 7/24 esasına göre yapılacak olan planlı çalışmalar neticesinde deniz salyası sorunundan kurtulunacağını ifade etti.

GÜNDEM 06.06.2021, 14:29 07.06.2021, 09:00
Murat Kurum: 7/24 çalışıp Marmara’yı müsilajdan kurtaracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde ortaya çıkan deniz salyası sorununa dair konuştu.

Müsilaj sorununun tekrar ortadan kaldırılmasına dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Belediyeler Birliği, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının katılımıyla bir çevrim içi çalıştay gerçekleştirildi.

“7/24 esasıyla çalışılarak…”

Çalıştayı incelemek ve tekneyle İzmit Körfezi’ndeki müsilaj çalışmalarını incelemek için Kocaeli’ye giden Murat Kurum, Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde toplantı düzenleyeceklerini kaydetti.

Bakan Murat Kurum, “7 gün ve 24 saat esasıyla çalışıp müsilaj sorununu inşallah bitireceğiz.” dedi.

“Ege’ye göre deniz suyu sıcaklığı artış gösterdi”

“Deniz suyu sıcaklığının Ege Denizi’ne göre artış gösterdiğine ilişkin tespitler bulunuyor. Arkadaşlarımız konuya ilişkin testleri gerçekleştirdi, numuneler alındı ve eylem planı oluşturuldu.” diyerek şu ifadeleri kullandı:

Deniz salyası açıklaması

“Çalıştayımızı neticelendirmek için Kocaeli’ye geldik. Marmara Belediyeler Birliği’nin bünyesinde bir toplantı yapacağız.

Bu toplantıdan önce çalıştayla sürece başladık. Öte yandan akademisyenlerimiz, üniversitelerimizle denizler için sürdürdüğümüz projelerimiz bulunuyor.”

“Müsilaja müsaade etmeyeceğiz”

Müsilaj sorunu olur olmaz bütün gündemimizi müsilaja vermek suretiyle çalışmalarıma başladık. Boğaz’ımızı kaderimizi kendi haline terk etmeyeceğiz. Sahadan almış olduğumuz veriler ışığında sürecimizi yönetiyoruz.

Alınması gerekli olan uzun vadeli ve acil eylem planlarımızı valilerimiz, belediyelerimiz, Marmara kıyısında bulunan STK’lar ve sanayi kuruluşlarımızla eylem planları dahilinde yatırımlarımızı yapacağız. Cumhurbaşkanımız Dünya Çevre Günü’nde açıkladı. Marmara’mız için gerekli olan adımları atacağız ve burayı kaderine terk etmeyeceğiz. Buradaki kirliliğe hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz.

Haliç’te Cumhurbaşkanımız ne yaptıysa Boğaz’ımızda ve Marmara Denizi’mizde de gerekli olan tüm adımları atacağız.

“Değişen iklimin etkilerini görüyoruz”

700 bilim insanı ve STK katılarak önerilerini ve fikirlerini paylaştılar. Hep beraber inşallah bir afet yönetim planı dahilinde Marmara’mızı koruma altına alacağız.

Değişen iklimin etkilerini her yerde hissediyoruz. Eylem planımız dahilinde atılması gerekli olan adımları atacağız. Cumhurbaşkanımızın çevreye ilişkin hassasiyeti çok fazla, bu konuda şanslıyız. Bütün desteğimizi belediyelere vermek üzere bu süreci halledeceğiz.”

“Deniz çöplerine ilişkin gerekli adımlar atılacak”

Katı atıktan karasal çöplere kadar sanayi yatırımlarına bu alanın izlenmesine acil eylem planı dahilinde deniz çöplerinin toplanması ve alanın korunmasına dair adımlar atılacak.

Biz sürekli üniversitelerimizde iş birliği yapıyoruz. Ege’de deniz suyu sıcaklığının arttığına ilişkin tespitler var. Arkadaşlarımız test etti ve gerekli eylem planını oluşturduk.

“7/24 çalışılarak bu sorun çözülecek”

91 farklı noktadan numuneler aldık. Bilim-2 Araştırma Gemi’si bütün numuneleri alıp analiz edebilen, laboratuvarda deney sonuçlarını çıkartabilen kabiliyet ve beceriye sahip. Üniversitemizle beraber bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz.

Hep beraber inşallah bir afet yönetim planı dahilinde Marmara’mızı koruyacağız. Atılması gerekli olan bütün adımları 3 sene içinde atarak yalnızca Marmara’mızın bugününü değil, geleceğini de kurtaracak projeleri hep beraber gerçekleştirmiş olacağız.

7 gün ve 24 saat esasına göre çalışmalarımızı yapıp müsilaj sorununu bitireceğiz. Konuyla ilgili elini taşın altına herkes koymalı. Bu anlayışla birlikte süreci bitireceğiz.”

Yorumlar (0)