Müge Anlı'ya tepki olarak Zazaca konuştu!

Müge Anlı’nın Zazaca konuşan kadının yayından almasına sert çıkan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, TBMM’de Zazaca konuşma yaptı.

GÜNDEM 08.11.2019, 18:44
Müge Anlı'ya tepki olarak Zazaca konuştu!

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, televizyonda yayınlanan gündüz kuşağı programında Zazaca konuşan bir kadının yayından alındığını belirterek, kürsüden Zazaca konuşma yaptı.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, konuşmasını Zazaca yapmaya başlayınca, İYİ Parti sıralarından itiraz sesleri yükseldi.

İYİ Parti milletvekilleri salonu terk etti

TBMM Başkanvekili Levent Gök, Aydemir'in konuşmasında herkesin anlayacağı Türkçe'yi kullanması gerektiğini söyledi. Aydemir'in Zazaca konuşmaya devam etmesi üzerine İYİ Parti milletvekilleri salonu terk etti.

Levent Bülbül: "Türkiye'nin sosyal gerçeklerine aykırı"

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, "Bu durum sistematik şekilde izlenen bir politikanın sonucudur. Bu Türkiye'nin sosyal gerçeklerine aykırı bir durumdur. Irkçılık olarak değerlendirdiğimiz bu davranışları şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mehmet Muş: "82 milyonun arasına nifak tohumları ekmeyin"

Anayasaya göre ortak dilin Türkçe olduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Tüm diller bizim ama hatibin konuşmasını bu salonda en fazla 10 kişi anladı. Buradan hareketle insanları bir dile karşıymış gibi bir algı oluşturmak doğru değil. Bu Türkiye'de birbirine geçmiş insanları ayrıştırmaktan öteye geçmez. Samimi olmakta fayda var. 82 milyonun arasına nifak tohumları ekmeyin. Yazık ediyorsunuz. Sizden önce başkaları da vardı onlar başaramadı, size de nasip olmayacak." değerlendirmesini yaptı.

Hakkı Saruhan Oluç: "İnsanların ana dillerini kullanması normal"

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise, "Bu ülkede çok farklı ana diller var. İnsanların ana dillerini kullanmasına kimse karşı çıkmamalı, bu kötü bir şey değil. Meclis topluma demokratik kültürü yayma yeri olacaksa bunu ırkçılık olarak lanse etmek doğru değildir." diye konuştu.

Ne olmuştu?

ATV'de ekrana gelen "Müge Anlı ile Tatlı Sert" programına Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden telefonla bağlanan bir kadının Zazaca konuştuğu için yayından alınması eleştirilmişti.

Müge Anlı kendisini şu sözlerle savumuştu

"Keşke ben bu dili bilseydim ama bu durumun benimle de alakası yok. Yukarıda rejinin bilmesi lazım ama burası Birleşmiş Milletler değil. Burada her dilden tercüman yok yani. Keşke böyle bir imkanımız olsaydı. Bu Zazaca'ya karşı yapılmış bir şey değil. Biz Türkçe yayın yapıyoruz. Önceden planlanmış bir şey olsaydı yine tercüman tutardık. Yarın bir gün bir şey söylese, kurumlarımız hakkında olumsuz konuşsa bu sefer de "Böyle konuşturttunuz" diyeceksiniz. Ne yapabilirim? Siz kendinizi benim yerime koyun. Empati denilen şey budur yani. Şu insanlara yardım etmekten başka ne gibi bir gayemiz var?"

"Ben özür dilemem"

"'Özür dile' diyorlar, ben özür dilemem! Neden dilemem biliyor musunuz; çünkü bir şey söylemedim. Benim Zazalara karşı bir şey söylemem bir kenara, söyletmem de zaten. Niye söyleteyim? Yıllarca aynı topraklarda yaşadık, kız aldık kız verdik. Aşık olduk biz Zazaya. Rica ederim, nasıl olayları buraya getiriyorsunuz."

Yorumlar (0)