MSB’den sınır açıklaması: 1 ayda 25 bin  186 kişi engellendi

Milli Savunma Bakanlığı devam eden terörle mücadele çalışmalarına ilişkin rakamları ve yasa dışı yollarla hudutlardan geçmeye çalışanlarının sayısını açıkladı. Bakanlık yaptığı bilgilendirmede bir ayda yurt içi ve sınır ötesinde 22 operasyon düzenlendiğini, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar 18 bin 455 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtti. Ayrıca son bir ay içerisinde yasa dışı yollarla hudutlarımızdan geçmeye çalışan  25 bin 186 şahısın engellendiğini de duyurdu.

GÜNDEM 05.09.2021, 15:56 Hanife
MSB’den sınır açıklaması: 1 ayda 25 bin  186 kişi engellendi

Milli Savunma Bakanlığı,  hız kesmeden yurt içi ve sınır ötesinde devam eden terörle mücadele çalışmalarına yönelik bilgilendirmede bulundu.

Açıklamada, yurt içi ve sınır ötesinde bir aya içerisinde 22 operasyon düzenlendiği ve 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar 18 bin 455, bu yılın başından itibaren ise 1865 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Ayrıca Irak’ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan ve Metina bölgelerinde yürütülen Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında bugüne kadar 244 terörist etkisiz hale getirildiği kaydedildi.



"25 bin 186 şahıs hududu geçmeden engellendi"

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara yaptığı açıklamada, tüm hudutlarda alınan tedbirler sayesinde, son bir ayda yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 13 bin 769 şahısın yakalandığını ve 25 bin 186 kişinin hududu geçmeden engellendiğini kaydetti.

Binbaşı Kara, İran sınır hattında ise 2021 yılında yasadışı hudut geçiş teşebbüsünde bulunan 68 bin 353 kişinin engellendiğini ve bin 78 kişinin yakalandığını da belirtti.



Ayrıca Yunanistan ile ilgili ilişkilere değinen Binbaşı Kara,  2021’in başından itibaren 27 karasuyu ihlali, 206 hava sahası ihlali,  95 hava aracı tacizi, Gayri Askeri Statüdeki Adalar'da 790 gemi ihlali gerçekleştirildiğinin altını çizerek şu ifadelere yer verdi:

“Türk askeri varlığını Ada'da işgalci gösterme gayretleri, Kıbrıs tarihindeki Rum katliamlarının üstünü örtmediği gibi ne Yunan ve Rum ne de destekçilerine fayda sağlayacak." 

FETÖ ile mücadele

Devam eden FETÖ ile mücadeleye yönelik bilgide veren Kara, 15 Temmuz 2016’dan itibaren 23 bin 931 personelin ihraç edildiğini ve bin 425 personel hakkında ise idari sürecin devam ettiğini belirtti. 1 Ocak-03 Eylül 2021 tarihleri arasında ise; 3 bin 243 personelin kamu görevinden çıkarıldığını, 617 emekli personelin rütbesini geri alırken, 140 personelin görevinin ise iade edildiğini ve 12 emekli personelin de rütbesi/unvanı iade edildiğini kaydetti.

Afganistan'dan tahliyeler

Taliban’ın başkent Kabil’i kontrol altına almasından itibaren gündemden düşmeyen Afganistan’a yönelik açıklamalarda da bulunan Kara, askeri uçaklar ile bin 129 sivil vatandaşın tahliyesinin gerçekleştirildiğini,  Afganistan’da kendisine tevdi edilen görevi başarıyla yerine getiren personelin ve malzemelerin tahliyesinin 48 saatten kısa bir sürede 27 Ağustos’ta tamamlandığını belirterek, “Kabil havaalanındaki yoğunluk ve gerginliğe rağmen tahliyenin kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi TSK’nın etkinliğini ve gücünü dünyaya bir kez daha göstermiştir.” ifadelerine yer verdi.



Türkiye’de eğitim gören Afgan askeri öğrenciler

Basın açıklamasında Türkiye ve Afganistan arasındaki ikili anlaşmalar kapsamında Türkiye'de eğitim alan askeri öğrencilerin durumuna yönelik ise kaynaklar şu ifadelere yer verildi:

"Gerek ikili gerekse NATO anlaşmaları kapsamında yurdumuza gelen Afgan askeri öğrenciler var. Bunlardan bir kısmı mezun olurken bir kısmının eğitimi sürüyor. Eğitimi devam eden askeri öğrencilerin durumuyla ilgili başlatılan çalışma devam ediyor" 

Gazetecilerin ABD'nin Afganistan'ın ardından Suriye'den çıkacağına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine ise kaynaklar, bu iddiaları yakından takip ettiklerini ancak sahada bununla ilgili bir tespitlerinin bulunmadığını belirtti.

Yorumlar (0)