MSB duyurdu: Ukrayna'dan 4 gemi daha ayrıldı!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl yüklü 4 geminin daha Ukrayna'daki limanlardan yola çıktığını bildirdi. Edinilen bilgilere göre Ukrayna'dan dünyaya servis edilen tahılların önemli bir kısmı Türkiye tarafından alındı. İşte detaylar...

GÜNDEM 17.08.2022, 09:28 17.08.2022, 17:56 Hakan Öksüz
MSB duyurdu: Ukrayna'dan 4 gemi daha ayrıldı!

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş tüm hızıyla sürüyor. 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılan zirve, Ukrayna'daki tahılların dünya pazarlarına ulaştırılabilmesi için güvenlik koridorunun açılmasını sağladı. Ukrayna'daki depolarda bekletilen tonlarca tahıl, İstanbul'daki merkezde yapılan kontrollerin ardından hedef ülkelere doğru yola çıkıyor. Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin içinde ayçiçek yağı ve mısır gibi ürünler bulunuyor.

MSB: Sevkiyat sorunsuz devam ediyor

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl koridoru üzerinden dünya pazarlarına ihraç edilen ürünleri taşıyan gemilerle ilgili bilgilendirme yapmaya devam ediyor. MSB'nin paylaşımına göre tahıl yüklü 4 gemi daha bu sabah saatleri itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrıldı. Sevkiyatın planlandığı şekilde sorunsuz devam ettiği aktarıldı.

Ukrayna'daki tahılların bölgeden çıkarılması için yapılan anlaşmanın, küresel ölçekte yaşanan gıda krizinin çözümünde fayda sağlaması bekleniyor. Türkiye ile Birleşmiş Milletler, savaş halindeki iki ülkeyi İstanbul'da aynı masa etrafında buluşturarak arabuluculuk görevini üstlendi. Gemilerin İstanbul'daki denetimleri, Türkiye ve BM tarafından yapılıyor.

Ürünlerin yüzde 26'sı Türkiye'ye geldi

Edinilen bilgilere göre gemilerle Ukrayna'daki limanlardan çıkan ürünlerin önemli bir kısmı Türkiye'ye geldi. Bu oranın yüzde 26 olduğu aktarıldı. Güney Kore ve İran'a giden ürünlerin oranı yüzde 8 oldu. Bu ülkelerin ardından Çin, yüzde 8 ile dördüncü sırada yer aldı. Çin'den sonra en çok tahıl ürününün gittiği ülkeler sırasıyla İrlanda, İtalya, Cibuti ve Romanya oldu.

En az 563 bin ton tahıl ürünü, limanlardan ayrıldı

Ukrayna'daki depolardan çıkan tahılların hangi ülkelere gittiğine ilişkin açıklama, BM'nin İstanbul'da göreve başlayan koordinasyon merkezinden geldi. Tahıl ürünlerinin Çornomorsk, Yuzni/Pivdennyi ve Odesa limanlarından ayrılan gemilerle dünyaya ihraç edildiği kaydedildi. Şimdiye kadar 25 geminin limanlardan ayrıldığı, bu gemilerde bulunan ürünlerin yaklaşık 563 bin ton olduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)