MSB'den mayınlarla ilgili açıklama: "Söylenenlere itibar etmeyin"

MSB kaynakları, Karadeniz ve Marmara’da görülen mayınlarla ilgili açıklamalarda bulunarak Karadeniz’de sürüklenmekte olan patlayıcı maddeler hakkında tedbirlerin alındığını; vatandaşların rahat olabileceğini bildirdi. Öte yandan SAS timlerinin de her an teyakkuzda olduğu, mayın tespit edilmesi halinde anında müdahale edileceği kaydedildi.

GÜNDEM 01.04.2022, 15:49 01.04.2022, 16:28
MSB'den mayınlarla ilgili açıklama: "Söylenenlere itibar etmeyin"

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları yurdumuz ve bölgemiz hakkında son gündemi değerlendirdi. İran sınırındaki kaçak göçmenler, Ege’deki Türkiye-Yunanistan ihtilafı, Türk sularında görülen mayınlar, terör ve FETÖ ile mücadele konusunda konuşan MSB yetkilisi, sözlerine mayınlarla başladı.

“Hasmın belli bölgelere girmemesi için denize döşenen patlayıcı” şeklinde mayın tanımı yapan yetkili, “Deniz mayınları iki çeşittir. Bunlardan ilki dip, ikincisi demirli mayındır. Dip mayın tamamen denizin dibine döşenirken demirli mayınlar ise belirli ağırlıkla atılan patlayıcılardır. Demirli mayınların düzgün dökülmemesi ya da meteorolojik şartların etkisiyle demirlerinden ya da tellerinden kurtularak hareket eder. Hatta rüzgar ve akıntının etkisiyle farklı bölgelere sürüklenebilir. Bu gibi sürüklenen mayınlara serseri mayın da denir. Ülkemizde bu mayınlar son dönemlerde görülmüştür. Ukrayna’da çatışmaların başlamasıyla birlikte Ukrayna kuvvetleri, denizcilerinin belirli bölgeleri mayınladığını duyurmuştu. Sonrasında Rusya, Ukrayna’daki mayınların koparak serseri mayın haline dönüşebileceğini kaydetmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ise NOTMAR yayınlayarak sürüklenen mayın riskine karşı Karadeniz’de seyir halinde olan tüm gemileri uyardığının altını çizdi. NOTMAR ile birlikte Karadeniz’deki gözetleme ve keşif faaliyetleri artırıldı.”



Kısa sürede 2 mayın görülmüştü

“26 Mart günü Garipçe’de, 28 Mart günü ise İğneada’da tespit edilen iki mayına müteakip incelemeler başlatılmıştır. SAS timlerimiz tarafından bu mayınlar imha edilmiştir. Tespit edilen mayınlara yönelik incelemelerde hiçbir ihtimal göz ardı edilmemiştir. Bu incelemeler hala devam etmektedir. Bu sebeple kesin sonuçlara ulaşılmadan herhangi bir açılama yapmamız doğru olmayacaktır. Öte yandan sürüklenen mayınlara karşı gereken tüm önlemler alınmıştır. Milli Savunma Bakanlığı olarak hiçbir vatandaşımızın zarar görmeden bu tehlikenin bertaraf edilmesi konusuna odaklanıyoruz. Bu kapsamda özellikle Karadeniz’deki helikopterimiz, deniz karakol uçağımız, İHA’mız havadan; karakol gemilerimiz ve mayın avlama gemimiz de denizden olmak üzere başta Sahil Güvenlik Komutanlığı olmak üzere pek çok kurumla koordineli şekilde mayın gözetleme ve keşif faaliyetlerine devam ediyoruz.”



“SAS timlerimiz her an teyakkuzda”

“Mayının tespit edilmesi halinde derhal imha edilmesi amacıyla SAS timlerimiz teyakkuz halindedir. Öte yandan, sürüklenen mayın tehlikesini bertaraf etmek amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından Bulgaristan ve Romanya Deniz Kuvvetleri de dahil olmak üzere gerekli ülkelerin kurum ve kuruluşlarıyla koordineli şekilde çalışılmış, tedbirler alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti olarak Karadeniz’deki problemlerin bölgesel sahiplik ilkesi kapsamında kıyıdaş ülkelerle koordinasyon ve iş birliği içinde çözüm üretmekten yanayız. Bunu her aşamada dile getiriyoruz. Şu anda da hem kıyıdaş ülkelerin hem de bizim imkanlarımız, bu sorunu çözmeye yeterlidir. Karadeniz’deki serseri mayınlara yönelik çeşitli rakamlar ortaya atılmıştır. Ancak söylenen rakamlara itibar etmemek gerekir. Çünkü şu anki durum çerçevesinde sağlıklı rakamları elde etmemiz ne yazık ki mümkün değil.”

MSB kaynakları ayrıca gerçekleştirilen son operasyonlar ile ülke gündemi hakkında şu verileri de yayınladı:











 

Yorumlar (0)