MSB'den 4'lü tahıl toplantısına ilişkin açıklama: Görüşmeler olumlu geçti

Milli Savunma Bakanlığı’ndan İstanbul'da gerçekleşen 4’lü tahıl toplantısına ilişkin yapılan açıklamada “İki gün boyunca tarafların yapıcı yaklaşımları ile faydalı toplantılar yapıldı” ifadelerine yer verildi.

GÜNDEM 11.05.2023, 15:33 Şeyda Gül
MSB'den 4'lü tahıl toplantısına ilişkin açıklama: Görüşmeler olumlu geçti

Milli Savunma Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'da gerçekleştirilen 4’lü tahıl toplantısına ilişkin bilgilere yer verildi. 10 - 11 Mayıs 2023 tarihlerinde, İstanbul'da Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Birleşmiş Milletler ile yapılan ikili ve çok taraflı görüşmeler yapıldığını aktaran MSB, tarafların Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı dörtlü görüşmenin sürdürülmesinde mutabık kaldıklarını belirtti.

2 gün boyunca tarafların yapıcı yaklaşımları ile faydalı toplantılar icra edildiği belirtilen açıklamada, “Çatışma koşulları nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan ticari gemilerimiz ve mürettebatının ülkemize dönüşlerinin koordinasyonu, tahliye faaliyetinin planlanması ve icrası ile ilgili olarak taraflar olumlu yaklaşımlarını ifade etmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

Fikir birliğine varıldı

Yapılacak operasyonun, Ukrayna limanlarında mahsur kalan diğer ülkelere ait gemilerin tahliyesi için model teşkil edeceği belirtilen açıklamada, önümüzdeki dönemde bu yönde yapılacak çalışmaların da desteklenmesi hususunda fikir birliğine varıldığı bilgisi paylaşıldı.

Karadeniz Tahıl Girişimi konusunda yapıcı ilerlemeler kaydedildi

İmzalandığı günden itibaren, dünya çapında gıda fiyatlarının istikrarına önemli katkı sağladığını vurgulayan MSB, dünya gıda arzı ile güvenliği açısından hayati önemi haiz Karadeniz Tahıl Girişimi konusunda da olumlu ve yapıcı ilerlemeler kaydedildiğinin altı çizildi.

Dörtlü formatın devamında mutabık kalındı

Önümüzdeki süreçlerde tahıl girişiminin etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürülmesine yönelik çalışmaların, yine Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşeceğini belirten açıklamada, “Dörtlü formatta teknik düzeyde devamı hususunda taraflarca mutabık kalınmıştır” denildi.

Yorumlar (0)