MSB: 400'den fazla patlayıcı imha edildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat'ın doğusunda ilk Türkiye-Rusya Federasyonu ortak kara devriyesi ile Barış Pınarı Harekâtı'ndaki son gelişmelere ilişkin basın toplantısı gerçekleştirildiğini bildirdi. Toplantıda, "Arama ve imha çalışmaları kapsamında şu ana kadar 400'den fazla mayın ve el yapımı patlayıcı madde ile bomba yüklü bir araç etkisiz hale getirilmiştir." ifadesi kullanıldı.

GÜNDEM 01.11.2019, 16:06 01.11.2019, 17:06
MSB: 400'den fazla patlayıcı imha edildi

Milli Savunma Bakanlığının (MSB), Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Fırat’ın doğusunda ilk Türkiye-Rusya Federasyonu ortak kara devriyesi ile Barış Pınarı Harekâtındaki son gelişmelere ilişkin basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi." ifadesi kullanıldı.

Basın toplantısında Barış Pınarı Harekâtı ve ortak devriyeye ilişkin şu açıklamalarda bulunuldu:

"Barış Pınarı Harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hassasiyetleri, millî ve manevi değerlerimiz çerçevesinde sadece hudutlarımızın ve aziz milletimizin değil, aynı zamanda bölgede yaşayan tüm dini ve etnik grupların refahı ve huzuru dikkate alınarak icra edilemektedir. Bu kapsamda kontrolü sağlanan mahallerde devletin diğer kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak sağlık hizmeti verilmesi, yiyecek, içecek ve su temini ile jeneratörlerle elektrik sağlanması dahil hayatın normale döndürülmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. 

Faaliyetlerimiz büyük bir hassasiyetle devam ederken başta terör örgütü olmak üzere belli kaynaklarca yapılan dezenformasyon girişimleri, itham ve iftiralar gerçeği yansıtmamaktadır. Barış Pınarı Harekât alanında emniyet ve güvenliğin tesis edilmesi, bölge halkının güvenli ve gönüllü bir şekilde topraklarına geri dönebilmeleri için uygun koşulların oluşturulması maksadıyla mayın ve el yapımı patlayıcılar tespit edilerek uzman ekiplerimizce etkisiz hale getirilmektedir.

Arama faaliyetlerinde özel eğitimli köpeklerden de faydalanılmaktadır. Bu kapsamda Tel Abyad'da teröristlere ait el yapımı patlayıcı madde imalathanesi tespit edilerek kullanılamaz hale getirilmiştir. Ayrıca patlayıcı madde yapımında kullanılan bir tondan fazla amonyum nitrat ele geçirilmiştir. Teröristlerce tuzaklanan mayınlara arama ve imha çalışmaları kapsamında şu ana kadar 400'den fazla mayın ve el yapımı patlayıcı madde ile bomba yüklü bir araç etkisiz hale getirilmiştir. 

Harekât alanında icra edilen arama-tarama faaliyetleri esnasında çok sayıda hafif silah ve mühimmatı, el bombası, havan mühimmatı, güdümlü tanksavar ile bir adet zırhlı araç ele geçirilmiştir. Ayrıca, Türkiye'ye yönlendirilmiş ve seri bağlanmış vaziyette 75 adet roket tespit edilmiştir. Özellikle meskun mahallerde inşa edilmiş, şehiri bir ağ gibi saran kilometrelerce uzunluktaki tüneller birer birer tespit edilerek betonla doldurulmak suretiyle kullanılamaz hale getirilmektedir. 

Harekât alanı bölgesinde keşif, gözetleme, mayın ve EYP temizliği yapan unsurlarımıza yönelik taciz ve saldırılarda bulunulmuş, meşru müdafaa kapsamında sadece teröristler hedef alınarak gerekli karşılık verilmiştir. Harekât bölgesinde ele geçirilen 2'si yaralı 18 rejim askeri 31 Ekim 2019 tarihinde Derbisiye Suriye'de Rus muhataplarımıza teslim edilmiştir. 

22 Ekim 2019 tarihinde Soçi'de varılan mutabakat çerçevesinde askerî faaliyetleri planlamak üzere Ankara'ya gelen Rus heyeti ile 28-30 Ekim 2019 tarihleri arasında görüşmeler yapılmış, bu kapsamda ilk devriye faaliyeti bugün saat 12:00 itibariyle başlamış ve halihazırda devam etmektedir. Devriye, Barış Pınarı Harekât bölgesinin doğusunda bir insansız hava aracı refakatinde ve 8 zırhlı aracın iştirakiyle icra edilmektedir. Ayrıca Soçi Mutabakatı çerçevesinde görüşmelerin devamı niteliğinde ikinci bir Rus heyetinin gün içerisinde Milli Savunma Bakanlığına gelmesi planlıdır. 

31 Ekim 2019 tarihinde daha önce teröristler tarafından yerleştirilen erl yapımı patlayıcının infilakı sonucu bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 6 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Barış Pınarı Harekâtı'nda bugüne kadar toplam 10 kahraman silah arkadaşımız şehitlik mertebesine ulaşmış, 144 silah arkadaşımız yarlanmıştır."

Yorumlar (0)