Moskova Suriye'nin toprak bütünlüğünü hatırlattı

Rusya'nın basın sözcüsü Dmitriy Peskov, Baış Planı Harekatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 07.10.2019, 14:00 07.10.2019, 15:11
Moskova Suriye'nin toprak bütünlüğünü hatırlattı

"Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması koşulu"nun altını çizen bir açıklamada bulunan Peskov, Fırat'ın doğusunda gerçekleşen operasyon süreciyle ilgili konuştu.

Kremlin sözcüsü Peskov, "Türkiye’nin Suriye’nin siyasi ve toprak bütünlüğüne; toprak bütünlüğünün istikrar arayışları ve diğer konulardaki başlangıç noktası oluşuna bağlı kaldığını biliyoruz. Ve Türk meslektaşlarımızın her durumda en başta bu koşula bağlı kalmasını umuyoruz” açıklamasında bulundu.

Peskov devamında şunları söyledi:

“Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyor ve bunları kabul ediyoruz. Yani Suriye topraklarında saklanıyor olabilecek terörist unsurlarla mücadeleden söz ediyorum. Ancak bir kez daha tekrarlıyorum: Öncelikle Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğü hususuna bağlı kalınmalı.”

ABD'nin açıklamasına ne dedi?

Washington'ın operasyonun başlatılması durumunda SGD'nin yanında olmayacağı şeklindeki açıklamanın Suriye'deki ABD güçlerinin çekileceğine ilişkin bir gösterge olup olmadığı sorusuna cevaben Peskov, bu açıklamanın ne ifade ettiğini yargılamanın kendi işleri olmadığını ve Rusya'nın Suriyte'deki bütün gayrimeşru kuvvetlerden arındırılması yönündeki tavrının bilindiğinin altını çizdi. "Temel tavrımız bu." dedi.

Putin ve Erdoğan konuştu mu?

Peskov, Ankara ve Washington arasında bir temas gerçekleşmediğini vurgularken “Bu konuda liderler arasında bir temas olmadı. Biliyorsunuz, Rusya ile Türkiye arasındaki temaslar genellikle askerî ve özel servisler düzeyinde. Bu temaslar son derece fazla ve düzenli olarak sürüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Peskov SDG'lerinin harekât sonucunda Şam yönetimi ile müzakere arayışına girme ihtimalini değerlendirirken bölgede istikrarı zedeleyebilecek her hareketten kaçınılmasının çok mühim olduğunu ve ilerleyen sürecin oldukça engebeli ve taşlı olduğunu ifadelerine ekledi.

Suriye Anayasa Komisyonunun kurulmasına yönelik Astana sürecini ve burada çalışmaların tamamlanmış olduğunu hatırlatan Peskov, bu komisyonun tarihi belirlenmişken bölge istikrarına karşı temkinli olunması gerektiğini ifade etti.

Suriye Anayasa Komisyonu

150 üyesi bulunan Suriye Anayasa Komisyonu, 30 Ekim 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentinde ilk defa bir oturum gerçekleştirecek. Komisyonun katılımcıları, Suriye hükümeti, muhalifler, sivil toplum temsilcileri gibi birbirinden farklı temsilcilerden oluşuyor.

Yorumlar (0)