Moskova'dan Ukrayna açıklaması: 'Harekete geçmeye hazırız'

Ukrayna-Rusya meselesindeki tansiyon, Rusya Devlet Başkanı Putin'in doğu Ukrayna'da ayrılıkçıların elinde olan Lohansk ve Donetsk’i bağımsız olarak tanımasından sonra yükselmeye devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, Moskova'nın doğu Ukrayna'da henüz askeri üsler kurmayı tartışmadığı, fakat “Gerekirse, Rusya'nın harekete geçmeye hazır olduğu” kaydedildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da Rusya'ya sert yaptırımlar konusunda dünyaya çağrı yaptı.

GÜNDEM 22.02.2022, 14:03 22.02.2022, 17:42
Moskova'dan Ukrayna açıklaması: 'Harekete geçmeye hazırız'

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Rudenko’dan önemli açıklamalar geldi. 

“Rusya, harekete geçmeye hazır”

İddiaya göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı A. Rudenko, henüz doğu Ukrayna'da Moskova’nın, askeri üsler kurmayı planlamadığını, fakat 2 anlaşma taslağının buna müsaade edeceğini aktardı. Ayrıca Rudenko, “Gerekirse Rusya harekete geçmek için hazır" ifadelerini kullandı. 

Rudenko, Rusya lideri Putin'in bağımsızlığını tanıdığı Ukrayna'nın iki ayrılıkçı alanıyla ilgili dostluk anlaşmalarını milletvekillerinin tartışıp oylamaya hazırlandığını belirtti. 

Ukrayna ile Rusya’nın doğusunda yer alan ayrılıkçıların yönetimleri arasındaki anlaşmaların, bu bölgelerde Rusya'ya askeri üs hakkı verdiği bildirilmişti.

Ukrayna’dan ‘yaptırım’ çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, sözde Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin tanınması sebebiyle Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar konusunda dünyaya çağrıda bulundu.

Bakanlıktan gelen açıklamada Ukrayna’nın, Rusya’nın, sözde Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma yönündeki kararını kınadığı aktarıldı.

Rusya'nın söz konusu hareketiyle uluslararası hukukun temel ilke ve normları olan BM anlaşmalarına, açık bir şekilde karşı çıktığı belirtilen açıklamada, Rusya’nın, Ukrayna'nın uluslararası anlamda tanınan sınırlarında toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğine vurgu yapıldı.

Öte yandan, Rusya’nın sözde Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni tanıma kararının hukuki neticesi olmayacağı ifade edilerek, şu anda Ukrayna'nın silahlı çatışmanın yayılmasını engellemek adına bütün diplomasi araçlarını kullandığı ifade edildi.

Rusya’nın bundan sonraki hamleleri ve kararlarının, küresel anlamda verilen tepkilere bağlı olduğu anımsatılan açıklamada, "Bu konuda, gerilimin daha da tırmanmasının kabul edilemez olduğuna ilişkin açık sinyal göndermek adına Rusya'ya sert yaptırımların uygulanması konusunda ısrar ediyoruz" sözlerine yer verildi.

“Geç alınmış karar”

Putin dün geceki konuşmasında, Kiev’in, "Askeri karar haricinde Donbas'ta hiçbir kararı tanımadığını" ifade ederek, "Bu kapsamda, bir an önce Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımak konusunda geç kalınmış bir kararı almayı zorunlu görüyorum" açıklamasını yaptı.

Orduya talimat 

Öte yandan dünkü kararın ardından Putin, Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nde barışın korunması için Rusya Silahlı Kuvvetlerine talimat verdi. Putin'in, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Rusya yanlılarının yönetimlerinin tanınmasına ilişkin imzalamış olduğu iki farklı kararname, Rusya’nın yasal bilgi sisteminde de ayrıca yayınlandı. 5’er maddelik kararnamelerde, Putin’in, Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nde barışın korunması adına Rusya Silahlı Kuvvetlerine faaliyetlerde bulunması talimatında bulunduğu kaydedildi. Ayrıca Putin, Luhansk ve Donetsk tarafları ile diplomatik ilişkiler konusunda Rusya Dışişleri Bakanlığına da anlaşmaların yapılması yönünde talimat verdi.

Kremlin Sarayı’ndaki konuşmasından sonra Putin, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan kararı imzaladı. Söz konusu törende ilgili yönetimlerin temsilcileri de bulundu.

Yorumlar (0)