MİT ve Emniyetten ortak operasyon: DEAŞ’ın kilit ismi kıs kıvrak yakalandı

Mit ve İstanbul Emniyet tarafından düzenlenen ortak operasyonla, Suriye'de 2 yıl önce öldürülen DEAŞ lideri Ebu Bekir El-Bağdadi'nin en çok güvendiği kilit isimlerden biri olan ve örgütün sözde 'askeri yapılanması'nın başındaki "Basim" kod adlı Afganistanlı terörist, kıskıvrak yakalandı. Operasyonda, Afganistanlı teröristin, İstanbul’daki otogarı kana bulamaya çalışan PKK üyeleriyle aynı gün yakalanması ise ayrı bir dikkat çekti.

GÜNDEM 02.05.2021, 11:40 03.05.2021, 10:56 Hanife
MİT ve Emniyetten ortak operasyon: DEAŞ’ın kilit ismi kıs kıvrak yakalandı

MİT ve Terörle Mücadele Polis ekipleri DEAŞ’a yönelik kritik bir operasyona daha imza attı. 

Ataşehir’de düzenlenen operasyonda 2 sene önce öldürülen DEAŞ lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin en çok güvendiği kilit isimlerden biri olan ve kanlı terör örgütünün sözde ‘askeri yapılanması’nın başında bulunan ’Basim’ kod adlı Afganistanlı terörist kıskıvrak yakalandı.

DEAŞ lideri Bağdadi’yi ‘güvenli bölgeye’ taşıyan isim

A.S.İ.M. (Kod adı: Basim)adlı Afganistan uyruklu terörist, 2019 yılında Suriye’nin kuzeyindeki İdlib kentine bağlı Barisha köyünde ABD Kuvvetlerince düzenlenen operasyonda ölü olarak ele geçirilen örgütün Irak asıllı lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin DEAŞ içinde en çok güvendiği isimlerden birisi.

Ayrıca, Suriye’den itibaren MİT’in radarında bulunan DEAŞ’lı terörist A.S.İ.M.’in, örgütün baş liderinin Irak’tan Suriye’ye geçişinde ve Suriye’de yeraltına inerek ‘güvenli bölgelerde’ gizlenmesinde kritik rol aldığı  ve 3 sene önce örgütte baş gösteren çözülmeler sonrası sınır hattından Türkiye’ye geçiş yaptığı tespit edildi. 


MİT, örgütün sözde ‘emir’ini adım adım izledi

Güvenlik servislerinin adım adım izlediği A.S.İ.M. adlı DEAŞ’ın sözde ‘Askeri Yapılanma ve Silahlı Eğitim Emiri’nin, ilk olarak 2014 senesinden bu yana birçok zincirleme eylemden sorumlu tutulduğu ve Suriye’den Türkiye’ye geçtiği, ardından da sahte pasaport ve kimlikle İstanbul’a kadar geldiği belirlendi. 

MİT tarafından yakın takibe alınan ve her hareket kabiliyeti izlenen Afganistanlı olduğu öne sürülen, ancak güvenlik birimlerince Tacikistan kökenli olduğu değerlendirilen DEAŞ’lı terörist için çember daraltıldı.

Hücre sorumlusunun, İstanbul Ataşehir’de saklandı ev, istihbarat ve güvenlik birimlerince günlerce izlemeye alınırken, bir yandan da Türkiye’de kimlerle irtibat kurduğu didik didik araştırıldı.

Yapılan fiziki ve teknik takibin ardından teröristin saklandığı adres ve irtibatları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerine bildirilerek operasyonun devamı emniyet güçlerine devredildi.

MİT’in aktardığı bilgiler ışığında harekete geçen polis ekipleri, Ataşehir’de bir apartman dairesinde saklandığı belirlenen şüphelinin evine  baskın için hazırlık yaptı.

Üzerinden sahte kimlik çıktı

Ekipler, evde herhangi bir patlayıcı olma ihtimaline karşı, çevre güvenliği ve bütün riskleri değerlendirdi ve teröristin dışarıya çıkması beklendi. 

28 Nisan akşamı teröristin evden çıkmasının ardından baskın düzenlenirken, El-Bağdadi’nin en güvendiği kilit isim, saklandığı apartman dairesinden çıktıktan kısa bir süre sonra kıs kıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

Basim’in üzerinde başkası adına düzenlenmiş sahte pasaport  ve kimlik çıktı. Operasyonun sonucunda teröristin, o tarihlerde hem Bağdadi’nin en yakınındaki isim olduğu, hem de sözde ‘Askeri Emir’ seviyesinde Suriye’de örgütün DEAŞ üyelerine silahlı eğitim verdiği kaydedildi.

Suriye’de pek çok kanlı saldırının içinde yer almış

A.S.İ.M., DEAŞ’ın hiyerarşisi  içinde  tepe yönteminde yer alan ‘Karar Organı’ konumundaki sözde üst düzey ‘emirler’ ile ortak hareket ettiği, örgütün silahlı faaliyetlerinin çoğunda imzası bulunduğu ve 2014 yılından bu yana Suriye-Irak gibi çatışmalı bölgelerde pek çok eylemin planlayıcısı olduğu belirtildi.

Eğitim vermiş

Afganistanlı teröristin, DEAŞ’ın bir dönem Suriye’de fiili ‘başkent’ ilan edip hakimiyet kurduğu Rakka başta olmak üzere, Deyrizor ve Humus gibi bölgelerde uzunca süre örgüt saflarında faaliyet gösterdiği ve şehir yapılanmalarındaki örgüt kadrolarına silahlı eğitim verdiği kaydedildi.
İstihbarat raporuna,  A.S.İ.M.’in, hâlihazırda çatışma bölgelerindeki radikal akımlarla irtibatını sürdürdüğü bilgisi de yansıdı.

İnfazlarda kullanılan eli kılıçlı fotoğrafları ortaya çıktı

MİT ve Emniyet raporlarına yansıyan detaylar arasında, savaş bölgelerinde gerçekleştirilen infazlarda sıkça rastlanan kılıçlı fotoğraf da yer aldı. Emniyet müdürlüğüne getirilen teröristin üzerinden çıkan cep telefonu, telefondaki foto galeride yer alan elinde salladığı kılıçla çekilmiş fotoğraflar ve dijital materyaller incelenmek üzere el konulurken, teröristin cep telefonu ve diğer dijitallerindeki mesaj trafiği de mercek altına alındı.



Otogarı kana bulamaya çalışan PKK üyeleriyle aynı gün yakalandı!

Diğer yandan DEAŞ’lı teröristin, İstanbul’da 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda 5 kilo plastik patlayıcıyla zincirleme bombalı saldırı hazırlığındaki kanlı terör örgütü PKK üyelerinin, emniyet güçleri tarafından çökertilerek aynı tarihte yakalanması dikkat çeken bir ayrıntı oldu.

28 Nisan Çarşamba günü öğleden sonra 15:21 sıralarında PKK’lı teröristler etkisiz hale getirilirken, DEAŞ mensubu Afganistan uyruklu A.S.İ.M. ise aynı tarihin akşamında Ataşehir’de yakalandı.

Kanlı terör örgütleri DEAŞ ve PKK/KCK üyelerinin TEM Şube’deki sorguları devam ederken, kahraman güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonları hız kesmeden aralıksız devam ediyor.

Öte yandan Terörle Mücadele Şubesindeki sorgusu tamamlanan DEAŞ’lı teröristin, bugün adli makamlara sevk edilmesi bekleniyor.
 

Yorumlar (0)