MİT'te devir teslim

İbrahim Kalın, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne Dışişleri Bakanı olarak atanan Hakan Fidan'dan görevi devraldı.

GÜNDEM 06.06.2023, 19:03
MİT'te devir teslim

MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Başkanlığında devir teslim merasimi gerçekleştirildi.

MİT Başkanlığında bugün gerçekleştirilen merasimde Kalın, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne Dışişleri Bakanı olan Fidan'dan görevi devraldı.

MİT'in yeni başkanı açıklandı

Atama kararı dün açıklanmıştı

MİT Başkanlığına İbrahim Kalın atanmıştı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından dün gerçekleştirilen açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, MİT Başkanlığı'na Sayın İbrahim Kalın'ı atamıştır." ifadesine yer verilmişti.

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nden 1992 senesinde mezun olan Kalın, 1994 senesinde Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Kalın, George Washington Üniversitesinde mukayeseli felsefe ve beşeri bilimler alanında yazdığı teziyle doktorasını 2002 senesinde tamamladı.

Bilkent Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi ve College of the Holy Cross'ta İslam düşüncesi ve Batı-İslam ilişkileri üzerine dersler veren Kalın, 2005-09'da SETA Vakfı'nın kurucu başkanlığı görevinde bulundu.

Kalın, 2009 senesinde Dış Politikadan Sorumlu Başbakan Başdanışmanlığına getirildi, 2010 senesinde Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünü kurdu ve yönetti.

2011 senesinde Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti mensupluğuna atanan Kalın, 2012 senesinde Dış İlişkiler ve Kamu Diplomasisinden Sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevi yaptı.

2013 senesinde doçent unvanı alan Kalın, 2014 senesinde Uluslararası İlişkiler Başkanlığı ve Strateji Başkanlığı birimlerinin bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirildi. 2019-22'de İbn Haldun Üniversitesinde İslam felsefesi alanında dersler veren Kalın, 2020 senesinde profesör unvanını aldı.

İbrahim Kalın, 2018-23'te Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikadan Sorumlu Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü.

Kalın, devletin çeşitli kademelerindeki görev süresinde, güvenlik ve dış siyaset alanlarında önemli sorumluluklar üstlendi.

Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında 2015 senesinde meydana gelen uçak krizinin aşılması sürecinde Erdoğan tarafından özel temsilci olarak görevlendirilen İbrahim Kalın, 2017 senesinde Katar’la BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Suudi Arabistan arasında yaşanan gerginliğe çözüm bulmak için Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi olarak diplomatik girişimler yaptı.

Ukrayna-Rusya Federasyonu savaşında tarafların müzakere için buluşturulması, esir takası ve tahıl koridoru süreçlerinde de aktif rol alan Kalın, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde Daimi Ortak Mekanizma Toplantıları'nda Türk heyetine başkanlık yaptı.

Kalın, Türk Dünyası, Kuzey Afrika ve Balkan ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi maksadıyla Cumhurbaşkanının görevlendirmesiyle ziyaretler yaptı.

Kalın, Libya ve Suriye'deki savaşlarda siyasi çözüm üretilmesi ve ateşkes için sürdürülen diplomatik müzakerelerde Türkiye heyetinde görev aldı, Yunanistan ile Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması için sürdürülen diplomatik müzakere süreçlerinde bulundu.

Ülkemizin Mısır, Suriye, Ermenistan, BAE, İsrail ve Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleştirme süreçlerinde aktif rol alan Kalın, AB (Avrupa Birliği) ülkeleri, ABD, Rusya Federasyonu, Hindistan ve Çin gibi bölgesel ve global aktörlerle ikili ilişkilerin geliştirilmesinde diplomatik katkılar sundu.

Türk dış siyaseti ile ilgili uluslararası makaleleri olan İbrahim Kalın'ın, felsefe, politika ve medeniyet tarihi üzerine yayımlanan kitapları da bulunuyor. Fransızca, Arapça, Farsça ve İngilizce bilen Kalın, evli ve üç evlat babası.

Yorumlar (0)