Mısır Müftüsü: Ayasofya kabul edilemez...

Ayasofya'nın ibadete açılmasına tepki gösteren ülkelere, Mısır'ın Firavun yönetiminden de tepki geldi. Piramitleri camiye dönüştürülmüş gibi feryat eden Mısır Müftüsü Şevki Allam, Ayasofya kararının kabul edilemez olduğunu savundu.

GÜNDEM 19.07.2020, 17:04
Mısır Müftüsü: Ayasofya kabul edilemez...

Türkiye'nin iç meselesi olan Ayasofya'nın cami hüviyetine yeniden kavuşturulmasına dönük tepkiler devam ediyor.

UNESCO (BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), AB (Avrupa Birliği), ABD (Amerika Birleşik Devletleri), Fransa, Almanya, Yunanistan, GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Rus Ortodoks Kilisesi ve Vatikan’ın ardından Mısır da Ayasofya kararına tepki gösterdi.

Ayasofya Camisi'nin 86 yıl aradan sonra ibadete açılmasını hazmedemeyen Mısır Müftüsü Şevki Allam, İstanbul'un en önemli tarihî yapılarından biri olan Ayasofya ile ilgili konuşmasında, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.

Mısır'da yayın yapan Sada el-Balad televizyonuna konuşan Mısır Müftüsü Şevki Allam, kiliselerin olduğu gibi korunması gerektiğini ve camiye dönüştürmenin büyük bir hata olduğunu belirterek, aynı şekilde camilerin de kiliseye dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi.

Mısır tarihinde böyle bir şey olmadığını ifade eden Mısır Müftüsü Şevki Allam, "Bize kiliseleri korumamız buyuruldu" diyere, Müslümanların paraları ile Hıristiyanlar için kiliseler inşa etmenin de yasak olmadığını dile getirdi.

"Ayasofya'da sfenksler yok ediliyor" iftirası

İnsanlığın dünya kültürel mirasını koruma gerekliliğine vurgu yapan kutsal metinler olduğunu söyleyen Mısır Müftüsü Şevki Allam, ibadet yerlerinin kişinin inancına özgü olduğunu, bu nedenle onlara saygılı davranmak ve onları korumak gerektiğini belirtti.

Bir zamanlar Firavunların hüküm sürdüğü, Roma, Pers medeniyetlerinin hâkim olduğu Mısır, Irak, Suriye ve Lübnan'da dünya kültürel mirasın korunduğunu dile getiren Mısır Müftüsü Şevki Allam, "Ayasofya'da sfenkslere zarar veriliyor" imasında bulunarak Türkiye'ye iftira atmaktan da geri durmadı. Mısır Müftüsü Şevki Allam, "Bu ülkelerde hiç kimse, Sfenks heykelini ya da bir tapınağı yok etmeyi aklının ucundan bile geçirmedi.” diye konuştu.

İslam'a aykırı fetvalarıyla tanınıyor

Mısır Müftüsü Şevki Allam, darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin hoşuna gidecek fetvalar vermesiyle tanınıyor.

Bir fetvasında zekatın orduya verilmesinin en büyük sevap olduğunu iddia eden Mısır Müftüsü Şevki Allam, bir başak fetvasında ise yasa dışı ilticayı kınayarak, yasa dışı iltica ve göçün “şeriata göre haram” olduğunu ileri sürmüştü.

Mısır Müftüsü Şevki Allam

Mısır Müftüsü Şevki Allam'ın seçimlerde "Sisi dışında başka birine oy vermek, Müslüman'ı dinden çıkarır" yönünde fetva vermesi bekleniyor.

Yorumlar (0)