Milli Savunma Bakanlığı’ndan bedelli askerlik uyarısı 

MSB kaynakları, bedelli askerlik ve bu konu hakkında çıkan tartışmaların, işini ve özveri ile yapan TSK personellerini olumsuz etkilediğini ifade etti ve uyardı: “Gençlerin duygularını istismar etmeyin!” 

GÜNDEM 24.07.2021, 14:51 25.07.2021, 14:29
Milli Savunma Bakanlığı’ndan bedelli askerlik uyarısı 

Milli Savunma Bakanlığı, son dönemlerde tekrar artan bedelli askerlik ücretleri konusundaki tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Askerlik sistemindeki “reform” niteliğinde olan değişim ile bedelli askerliğe bazı düzenlemeler getirilmişti. Dövizle askerlik hizmetinde yaş sınırı kaldırılmış ve bedelli askerlik hizmeti sürekli hale getirilmişti. Milli Savunma Bakanlığı, dövizle askerlik ve bedelli askerlik bedelinin eşitlendiğini ve yeni sistem ile birlikte “yedek astsubay” statüsünün oluşturulduğunu anımsatarak askerlik süresinin 12 aydan 6 aya indirildiğini ifade etti. 



“Modern ve sürdürülebilir bir sistem” 

2019 senesinde Meclis’te kabul edilen “Askeralma Kanunu” ile birlikte hem TSK’nın yükümlü personel ihtiyacı karşılanmaya başlanmış hem de vatandaşların beklenti ve ihtiyaçları giderilmişti. MSB, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu sistem, modern ve sürdürülebilir bir sistemdir. Bedelli askerlik sistemi ülkemiz için doğru ve gereklidir. Bu düzenlemeyle birlikte iş sahibi öğrenciler, gençler, okuyan kişiler ve mesleki gelişimlerini planlayacak kişiler için kolaylık oluşturulmuştur. Ayrıca sistemin faydaları da bulunmaktadır. Daha önceki dönemlerde toplumsal beklentinin karşılanması amacıyla hayata geçirilen bu uygulama, yoklama kaçağı olma ve askerlik uygulamasının ertelenmesi gibi durumlara karşı da hayata geçirilmiştir.” 



“TSK’nın ihtiyacı baz alınıyor” 

MSB: “Yeni askerlik sistemi ile birlikte bedelli uygulamasının sürekli hale getirilmesi, yaş sınırının kaldırılması, TSK ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması gibi kriterler baz alınarak bedel miktarı belirlenmektedir. Yeni askerlik sisteminin öncelikli amacı dünyanın ve yurdun pek çok bölgesindeki farklı coğrafyalarda görev yapan TSK’nın insan kaynağını desteklemektir. Bedelli askerlik için her sene Milli Savunma Bakanlığı tarafından kontenjan belirlenmekte ve bu kontenjanın aşılması halinde de adaylar, kura çekimi ile tespit edilmektedir.” 



Müracaat sayısı her sene artıyor 

MSB: “Bedelli askerlik uygulamasından faydalanmak isteyenlerin sayısı her dönem artmaktadır. Uygulama, 2019 senesinin ikinci yarısında uygulanmaya başlanmış ve o dönemde 49 bin 107 kişi başvuru yapmıştır. 2020 senesinin ilk yarısında 25 bin 893 olan sayı, ikinci yarıda 45 bin 740’a yükselmiştir. 2021 senesinin ilk 6 ayında ise bedelli askerlik başvurusunda bulunan kişilerin sayısı 34 bin 829 olarak kayıtlara geçmiştir.” 



“Gençlerin duyguları istismar edilmemeli” 

MSB: “TSK, cumhuriyet tarihinin en yoğun döneminden geçmektedir. Kuvvetlerimiz karada, havada ve denizde ülkemizin alakalarını, menfaatlerini ve haklarını korumak; 84 milyon vatandaşın güvenliğini sağlamak amacıyla kararlılık ve azimle mücadele etmektedir. Böylesine kritik ve hassas bir dönemde bedelli askerlik üzerinden durumun istismar edilmesi ve bu konunun konuşulması, fedakarlık ve kahramanlık ile görev yapan TSK personelini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple bedelli askerlik ücretlerinin azaltılması ya da uygulamanın kaldırılması gibi konular üzerinden gençlerin duyguları istismar edilmemelidir.”  

Yorumlar (0)