Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz hayatını kaybetti 

Marmara ve Anadolu Üniversitesi’nin kurucusu, Marmara Üniversitesi’nin eski rektörü ve Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz, hayatını kaybetti. 

GÜNDEM 19.10.2021, 16:53 19.10.2021, 17:02
Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz hayatını kaybetti 

Eskişehir Üniversitesi’nin kurucusu, Marmara Üniversitesi’nin kurucu rektörü ve Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz, 97 yaşında hayatını kaybetti. Milyarlarca öğrencinin kalbine dokunan Orhan Oğuz için ilk tören yarın 13.00’da Marmara Üniversitesi’nde düzenlenecek. Törenin ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde ikindi namazına müteakiben cenaze namazı kılınacak. 

Orhan Oğuz için ikinci tören ise 21 Ekim 2021 Perşembe günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde 11.00’da düzenlenecek. Prof. Dr. Oğuz, törenin ardından Eskişehir Odunpazarı’ndaki mezarlığa defnedilecek. 

Prof. Dr. Orhan Oğuz kimdir? 

1924 senesinde Eskişehir’de dünyaya gelen Orhan Oğuz, ilk, orta ve lise öğrenimlerini bu şehirde tamamladı. Yükseköğrenimini görmek için İstanbul’a giden Oğuz, buradaki Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’nu tamamladı ve ardından Fransa’ya gitti. Paris’teki Sorbone Üniversitesi’nde hukuk doktorası yapan Oğuz, 1950 senesinde Türkiye’ye döndü ve İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’nda iktisat ve maliye dersleri vermeye başladı. 



Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen (solda) ve hocası Prof. Dr. Orhan Oğuz (sağda) 

Demirel Kabinesi’nin Milli Eğitim Bakanı seçildi 

1951-1955 seneleri arasında Afganistan Kabil Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Oğuz, sonrasında İzmir’e döndü. Burada 3 sene boyunca ders verdikten sonra memleketi Eskişehir’e geçerek 1958 senesinde Anadolu Üniversitesi’nin temelini oluşturan İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’ni kurdu. Burada 11 sene boyunca görev yapan Oğuz, 1969 senesinde Akademi Başkanlığı görevini bıraktı ve aynı sene Eskişehir Milletvekili olarak TBMM’ye giriş yaptı. Oğuz, oy çokluğuyla Demirel Kabinesi’nin Milli Eğitim Bakanı seçildi. Oğuz, 12 Mart 1971 tarihinde Bakanlık görevini sonlandırdı fakat 1977 senesine kadar parlamentodaki görevine devam etti. 

1978 senesinde yolu İstanbul’a düştü 

Prof. Dr. Orhan Oğuz, 1978 senesinde İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığı görevine atandı. 1982 senesine kadar İİTİ Akademisi, Marmara Üniversitesi’ne; Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de Anadolu Üniversitesi’ne dönüştü. Marmara Üniversitesi’nin kurulma görevi, kurucu rektör olarak Prof. Dr. Orhan Oğuz’a verildi. Oğuz, 1992 senesinde Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nden emekli oldu. Oğuz, 1996-1997 seneleri arasında da RTÜK Başkanlığı görevine seçildi.  

Yorumlar (0)