Milim milim sağdığı arı sütünün litresini 8 bin Türk lirasından satıyor 

Bursa’da yaşayan bal üreticisi Faruk Aydın, Metin Kaya ve Mehmet Durgut, yılın ilk arı sütü hasadını gerçekleştirdi. Litresini 8 bin Türk lirasına sattıkları arı sütünü mililitre olarak sağan üreticiler, sütün değerine paha biçemiyor. 

GÜNDEM 03.05.2021, 17:10 04.05.2021, 00:24
Milim milim sağdığı arı sütünün litresini 8 bin Türk lirasından satıyor 

Bursa’da yaşayan iki bal üreticisi arkadaş Faruk Aydın, Mehmet Durgut ve Metin Kaya, bağışıklık sistemi kuvvetini kısa sürede artıran arı sütünü milimetrik olarak sağıyorlar. İşçi arıların ana arıları doyurmak için ürettiği bu sütler, özellikle Covid-19 salgını döneminde oldukça rağbet görüyor. 



Litresini 8 bin Türk lirasından satan iki arkadaş, bu senenin ilk hasadını gerçekleştirmiş durumda. Kovanlardan azar azar aldıkları sütleri birleştiren ve bu şekilde satan Aydın, Kaya ve Durgut, pandemi döneminde arı sütüne verilen değerin arttığını ve herkesin bunu satın almak için sırada beklediğini aktarıyor.



Pahalı olması, satılmasına engel olmuyor

Arı sütünün litresi, 8 bin Türk liraya satılsa da bu durum satışların artmasına engel olmadı. Özellikle son birkaç aydaki satışlar sonucunda stoklar tamamen tükenme durumuna geldi. Arı sütüne rağbet gösterenler ise çoğunlukla çocuklu aileler.



İçeriğinde pek çok madde var

Arı sütünün içeriğinde insan sağlığına faydalı çok sayıda madde bulunuyor. Ürün, protein, yağ, karbonhidrat, pantotenik asit, biotin, folik asit, mineral, kalsiyum, potasyum, çinko, magnezyum, bakır, demir, aminoasit, organik asit ve pek çok B Vitamini içeriyor.



“150 kovandan günde 1 litre süt çıkıyor”

Mehmet Durgut, 150 kovan ile süt üretimine başladıklarını ve her gün 1 litre süt elde ettiklerini belirterek: “Gün içinde saatlerce sağım yapıyoruz. Bu şekilde hasat mevsimi bitene kadar günde 1 litre süt alıyoruz. Nisan ayında başlayan üretim, ağustos sonunda bitiyor. Beyin ve bağışıklık sistemi gelişiminde olumlu etkili olan bu ürün özellikle pandemi döneminde çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Şu anda stoklarımız tükenmiş durumda. Ağustos ayına kadar her gün süt sağımı yapıp stoklarımızı doldurmayı düşünüyoruz.”



Litrelerce süt ihraç ediliyor

Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da pek çok talep olan arı sütünün litresi 8 bin Türk lirasından satılıyor ve ürünlerin bir kısmı ihraç ediliyor. 

Üreticilerden Metin Kaya, “Bu işi severek icra ediyoruz. Bu iş, ileri arıcılık bilgisi istiyor ve teknik bilgiye de ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple herkes bu işi yapamıyor. Biz bu işte 3 aileden 6 kişi çalışıyoruz. Her sene 5 farklı arı sütünün sağımını yapıyoruz.”



“Güvenilir yerlerden satın alın”

Üretim yapan kişilerden Faruk Aydın ise pandemi döneminde arı sütü dolandırıcılarının arttığından bahsederek, “Arı sütünün güvenilir yerlerden alınması gerekiyor. Yurt dışından gelen ithal ürünlerin içerisinde ne olduğu belli değil. Ülkemizde de merdiven altı arı sütü üretimi yapanlar var. Her bulunan yerden arı sütü alınmamalı.” 

Yorumlar (0)