Miçotakis'ten Türkiye'ye "Ege" tehdidi!

TBMM'nin "savaş sebebi" sayacağı bildiriye karşın Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın İyon Denizi'ndeki kara sularını 12 mile çıkarmasının, doğudaki (Ege Denizi) kara suları için de bir mesaj olduğunu söyledi.

GÜNDEM 20.01.2021, 16:10 21.01.2021, 13:52
Miçotakis'ten Türkiye'ye "Ege" tehdidi!

Batısındaki yani İyon Denizi'ndeki kara sularını 6 milden 12 mile yükselten Yunanistan, aynısını doğuda da (Ege Denizi) uygulayacağı tehdidinde bulundu. Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın İyon Denizi'ndeki kara sularının genişletilmesi politikasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, batı kara suları sınırlarının genişletilmesinin Yunanistan'ın hakkı olduğunu, bu hakkın doğu kara suları sınırları için de bir mesaj barındırdığını ifade etti.

"Uluslararası hukuka göre yapacağız"

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ülkesinin topraklarını genişletirken başka ülkelerin topraklarını ilhak etmek suretiyle değil, uluslararası hukuka uygun olarak genişleteceklerini savundu.

TBMM'nin 1995'teki bildirisi

1995 yılında TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), Yunanistan'ın Ege Denizi'nde kara sularını genişletmesi durumunda bunun "savaş sebebi" sayılacağını vurgulayan bildiriyi oybirliğiyle kabul etmişti.

Dün Dendias gündeme getirmişti

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias dün Yunan Parlamentosu'nda konuyu tekrar gündeme taşımıştı.

Girit Adası’nın doğusuna işaret eden ve Yunan kara sularını genişletmeyi planladıklarını açıklayan Nikos Dendias, Başbakan Miçotakis'in aylar önce bu konuda görüş belirttiğini, Başbakan'ın belirlediği bir politikanın dışına çıkılmasının mümkün olmadığını, hiçbir Yunan başbakanının Yunan kara sularını müzakere etmeyeceğini çünkü bunun egemenlik konusu olduğunu, müzakerelere konu edilemeyeceğini söylemişti.

Kara sularını genişletme politikasının Girit’in doğu tarafını da kapsadığını belirten Bakan Dendias, Yunanistan'ın kara sularını genişletme konusunda sınır komşusu ülkelerle müzakere etmek zorunda olmadığını savunmuştu.

Dendias, "Tıpkı Arnavutluk’un, bize sormadan kara sularını genişletme hakkını sonuna kadar kullandığı gibi." demişti.

Yorumlar (0)