MHP'nin prangası mı 40+1 dedirtti?

Eski Bakan Faruk Çelik'in 40+1 açıklamasına CHP'li Seyit Torun "böyle yap bozla olacak iş değil" diye cevap verdi.

GÜNDEM 02.10.2019, 14:49
MHP'nin prangası mı 40+1 dedirtti?


İktidar partisinin kurucu üyelerinden Eski Bakan Faruk Çelik'in cumhurbaşkanlığı sisteminde seçilmek için yeter oran olan yüzde 50+1'in değişmesi için teklif verdiği dün basında yer bulmuştu.

İlk turda yüzde 50+1 barajının Türkiye'yi yoracağını ifade eden eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik bu sistem yerine yüzde 40+1 şeklinde bir formül önermişti.

Seyit Torun ne diyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un ise aynı konuya dair bir devlet yönetmenin ciddi bir iş, bir sorumluluk olduğunu söylediği kaydedildi. Torun'un çıkışı basına "Olmadı bir daha hadi düzeltelim,bu yapbozla olacak şeyler değil" şeklinde yansıdı.

Anadolu Ajansına veridği röportajda "Bu yasayı yapan kim? Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini önümüze getiren bu yapı değil mi? Şimdi ne değişti de oranı düşürüyorsunuz?" diye sordu.

"Yarın da 40+1 yetmez,30+1 der" diye eklerken bu tavrın bir paniğin ve korkunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Eğer bir değişim olacaksa bunun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olması gerekliliğini belirten Torun, tekrar parlamenter sistemi güçlendirmeyi önerdi.

Eski sistemin de eksiklikleri hataları olduğunu ifade eden Torun bunun da konuşulabileceğini, eksikliklerinin giderilebileceğini söylerken hukuk ve demokrasinin işlemesi adına bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğu ifadesinde bulunmuştu.

Konunun gündeme gelmesiyle ilgili olarak AK Parti'de hiçbir şeyin kendiliğinden gündeme gelmediğini ve "herkesin rolünün belli" olduğunu öne süren Torun eski Bakan Çelik'in açıklamalarının "planlı programlı olduğu şeklinde bir yorumda bulundu.

MHP prangası mı?

Konuyla ilgili olarak Bianet'e konuşan Prof. Dr. Gürsel ise bu söylemin Cumhurbaşkanlığı Sistemi açısından çok mühim bir sav olan "milli irade"yi sorgulatacak bir tavır olduğunu ve bu şekilde seçilen bir başkanın "beni çoğunluk seçti" diyemeyeceğini öne sürüyor.

Gürsel'in bir başka değerlendirmesi ise son yerel seçimlerde AK Parti'nin MHP ortaklığı sayesinde bir başarı elde ettiği ve bu durumun "MHP prangası"na sebebiyet verdiği yönünde. Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Gürsel bu açıklmanın da o prangadan kurtulmaya yönelik olduğunu ifade etti.
 
Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için gereken 50+1 barajına dair bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Mevcut durumu Meclise getiren biziz, şu anda mevcut durumu halkımıza götüren de biziz, halkımızın büyük bir çoğunluğu ile bu onaylandığına göre bunu tekrar revize edip gündeme getirmek bir defa bizim özellikle siyasi ciddiyetimize yakışmaz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)